NYPD slutar att spionera på muslimer

Protester mot polisen
Protester mot polisen

En specialstyrka inom New York-polisen spionerade på muslimer för att upptäcka terrorhot.

Efter stark kritik upplöses nu enheten.

– Ett viktigt steg för att minska motsättningarna mellan polisen och de grupper de ska hjälpa, säger borgmästaren Bill de Blasio.

Den nu upplösta gruppen sattes ihop med expertis från CIA. Enheten arbetade genom att under täckmantel samla in information från moskéer, kaféer, bokhandlar och andra områden där de ansåg att samtal om terroristceller kunde föras.

Informationen samlades i en databas. Bland annat registrerades muslimska invånare som bytt till amerikanska efternamn, skriver nyhetsbyrån AP.

Fruktlöst spionarbete

Efter att nyhetsbyrån tidigare skrivit om polisens övervakning valde två människorättsorganisationer att anmäla myndigheten för att bryta mot grundlagen eftersom den fokuserade på människors religion och etnicitet.

Polischefer inom myndigheten har tidigare försvarat arbetet och menat att man försökt skapa ett varningssystem för terrorism.

2012 medgav dock en polischef att enhetens arbete aldrig lett till att en förundersökning om terrorism inletts.

Fortfarande oroliga

Arabisk-Amerikanska Organisationen New York menar att nedstängningen av polisenheten är bra, men att det fortfarande finns oro för att polisen använder sig av informanter för att infiltrera moskéer utan några särskilda bevis på brottslig aktivitet.

– Det här var definitivt en del av den stora gåtan som vi försöker lösa, men det betyder inte med nödvändighet att de här väldigt problematiska aktiviteterna kommer att upphöra, säger Linda Sarsour, ordförande för organisationen.

Enligt NYPD har de poliser som varit inblandande i spionprogrammet nu överförts till andra tjänster inom myndigheten.

Publisert: