Expert: ’Det borde inte hända’

Swedbanks säkerhetssystem borde ha täckt upp för haveriet.

Det säger it-säkerhetsexperten Jakim von Braun.

– Det här borde inte hända.

Banken har säkerhetsreserver som gör att de kan täcka upp för liknande avbrott, säger han. Dessutom använder de sig av avbrottsfri el som gör att om elen slocknar på andra platser är den fortfarande igång på banken.

– Det är allvarligt att en sådan stor bank ligger nere. Banken har dubbla servrar, dubbla säkerhetsresurser och ska inte vara känslig för elavbrott. Den här typen av haveri borde inte äga rum, säger Joakim Von Braun.

Har hänt förut

Liknande saker har hänt förr. 2010 drabbades Swedbanks stordator av ett haveri som släckte ned internetbanken. Då trodde man att orsaken var ett elfel i stordatorn.

– Ofta beror den här typen av haveri på att bankerna överbelastats i samband med att många ska betala sina räkningar. Men att det blir ett sådant här avbrott mitt i månaden och att det håller i sig så länge är ovanligt, säger Joakim von Braun.

Att haveriet har någonting med den uppmärksammade "Heartbleed bug" är otroligt, menar han.

– Vad jag vet använder inte bankerna den typen av system. Det kan vara så att själva webbservern använder sig av de drabbade servrarna men det skulle förvåna mig om de inte fixat problemet med buggen redan.

Kan hackare åstadkomma något sådant här?

– Visst, det skulle kunna vara ett sabotage. Men det kan lika gärna vara ett avbrott i kommunikationen till servrarna, ett hårdvaruproblem eller brinnande kabeltrummor. Det är för tidigt att säga just nu.

"Vet inte vad som ligger bakom"

Lena Barkman, pressansvarig på Svenska Bankföreningen, säger att liknande avbrott är "mycket ovanligt".

– Jag vet inte vad som ligger bakom detta men jag är övertygad om att Swedbank har den säkerhet som krävs och att de gör allt de kan för att åtgärda det.

Statliga Finansinspektionen, som ansvarar för tillsyn över bankerna, ville inte ge några kommentarer under torsdagskvällen. Inte heller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick att nå för en kommentar.

Publisert: