Nyheter

”Reinfeldt kastar sten i glashus”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Den politiska tempen skruvas nu upp rejält inför supervalåret 2014.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick till stenhård attack mot oppositionen i sitt sommartal.

Och fick mothugg direkt.

– Han kastar sten i glashus, eller snarare atombomber i kristallhus, säger Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S).

När Fredrik Reinfeldt i går höll sitt tionde sommartal som partiledare levererade han både nyheter och skarpa attacker.

Inför de samlade åhörarna i Gustavsberg utanför Stockholm berättade han bland annat att Moderaterna vill genomföra det femte jobbskatteavdraget nästa år. Men han passade också på att höja valtempen genom att trappa upp konflikten med oppositionen.

Gick hårt åt S

Allra hårdast gick statsministern åt huvudmotståndaren Socialdemokraterna, som trots kritik mot jobbskatteavdragen sagt att man inte tänker riva upp reformen om man vinner nästa val – annat än för dem med inkomster över 60 000 kronor i månaden.

– Stefan Löfven har förklarat att när väl det här är på plats så ska det få stanna. Jag fattar inte det här, hur kan det vara något som ingen behöver när vi föreslår det, men när det väl finns på plats är det något nästan ingen kan förlora? Det finns ett ord för sådant: hyckleri, sa Reinfeldt.

”Orkester som inte övar”

Men han stannade inte där. Fredrik Reinfeldt kritiserade också oppositionen för att inte vilja förbereda sig för ett eventuellt gemensamt regeringsarbete och liknande S, V och MP vid en orkester som aldrig övar.

– Jag kan berätta för er att det går inte att den 15 september uppträda med en orkester som före den 14 september aldrig har övat ihop. Mina vänner, det uppstår inte ljuv musik när man från varsitt håll kommer och aldrig har övat.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson är inte sen att svara på påhoppen.

Vill satsa på nya jobb

Hon menar att Reinfeldts utspel om det femte jobbskatteavdraget visar att regeringen kört fast och fortsätter i inkörda hjulspår – trots att åtgärderna inte fungerar. Hon efterlyser i stället satsningar för fler jobb och bättre skolor.

Att statsministern anser att S hycklar i frågan om skattesänkningarna, fnyser hon åt.

”Kastar sten i glashus”

– Han kastar sten i glashus, eller snarare atombomber i kristallhus. Moderaterna har röstat emot i princip varenda välfärdsreform som Socialdemokraterna har infört, men sedan Fredrik Reinfeldt tog över har han ju inte sänkt barnbidragen, tagit bort maxtaxan eller liknande, säger Andersson.

Trots att det återstår drygt ett år till nästa riksdagsval verkar den politiska temperaturen vara på väg uppåt. Redan i maj går svenska folket till valurnorna första gången, då för att rösta i EU-valet. 2014 har därför fått benämningen "supervalåret".

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: