Enorma demonstrationer i Kiev

Uppdaterad 2013-12-09 | Publicerad 2013-12-08

Hundratusentals demonstranter har samlats i centrala Kiev under söndagen.

Under kvällen har demonstranterna tagit ner en centralt belägen Leninstaty.

Många demonstranter är oroliga för att regeringen ska använda våld mot dem.

– Jag är påtagligt orolig, det finns utan tvekan krafter i anslutning till regeringen som vill använda våld mot demonstranterna, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M), till Aftonbladet.

Magnus Jacobsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevala, är i Kiev för att dokumentera protesterna.

De centrala delarna av Ukrainas huvudstad, Kiev, har under söndagen fyllts av hundratusentals människor som demonstrerar mot president Viktor Janukovytj, rapporterar bland annat TT.

Demonstranter har stängt av alla in- och utvägar till regeringskvarteren.

– Det är helt enkelt för att göra det omöjligt att regera Ukraina, säger Magnus Jacobsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevalla, som är i Kiev för att dokumentera protesterna.

Bildt orolig över situationen

Flera medier rapporterar om att det finns en oro bland demonstranterna, för att regeringen ska slå till mot dem med kravallpolis.

Sveriges utrikesminister delar den oron.

– Jag är påtagligt orolig, det finns utan tvekan krafter i anslutning till regeringen som vill använda våld mot demonstranterna. Våld skulle leda till ytterligare våld, det är en explosiv situation i landet, säger Carl Bildt.

Han tror också att det blir oroligt om Ukraina vänder EU ryggen.

– Om man skulle stänga dörren till Europa blir situationen mycket svårkontrollerad. Det man borde göra är att komma till en runda bords-uppgörelse, alla måste bli eniga.

Rev Leninstaty

På söndagskvällen rev demonstranter tillhörande det högerextrema partiet Svoboda ner en Leninstaty, med hjälp av en vajer. Statyn var den sista Leninstatyn i huvudstaden och en viktig symbol för Ukrainas historiska band till Ryssland.

Demonstranter ska sedan ha gått loss med slägga på statyn och skanderat ”Janukovytj står på tur”, enligt Kyiv Post.

– Att blockera regeringsbyggnader är en sak, men det här står inte jag bakom, säger Andrew Demchyshyn, oppositionell student som deltagit i demonstrationerna, till TT.

Besvikna på politiker

Bland demonstranterna finns nu också oppositionspolitiker, som tidigare lyst med sin frånvaro under protesterna.

Magnus Jacobsson menar att reaktionerna mestadels är positiva, men att många är besvikna på att politikerna engagerar sig först nu.

Enligt honom finns det ett bredare stöd för protesterna nu än vid den Orangea revolutionen i landet, år 2004.

– Det finns människor båda från de västra och östra delarna av landet. Alla jag pratat med, både demonstranter och människor utanför, säger att de vill ha en ny regering och att deras president är korrupt, säger Magnus Jacobsson.