Han öppnar för mer pengar till försvaret

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Reinfeldt kallar Rysslands agerande för förkastligt

Fredrik Reinfeldt.
Foto: LINA SIKSJÖ
Fredrik Reinfeldt.

UPPSALA. Fredrik Reinfeldt (M) sa för 1,5 månad sedan att Ryssland inte påverkar inriktningen för det svenska försvaret.

Nu öppnar han för ökade resurser:

– Vi måste ha mer insatsberedskap mot ett mer nyckfullt agerande av en mäktig granne.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade i förmiddags inför studenter i Uppsala om partiets stora valfrågor, skolan och jobben.

Men också om krisen i Ukraina.

Reinfeldt underströk att Sverige måste titta på sitt eget försvar som gått från ett förrådsställt massförsvar till ett insatsberett försvar:

– Det blir ett mycket mer resurskrävande försvar. Det är den inriktningen vi tar och för övrigt hela världen.

”Mer insatsberedskap”

Det är en helomvändning jämfört med vad han sa för 1,5 månad sedan på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Då berättade han att han inte är orolig över att Ryssland upprustar sitt försvar – rejält – eller framtida hot.

– Vi ska naturligtvis följa detta men vi har inte funnit grund för att det finns något aggressivt bakom upprustningen som ensidigt är riktat mot Sverige och som skulle ändra inriktning på hela vår försvarsutveckling, sa han då till Aftonbladet.

I dag påstod han dock att frågan om Sveriges försvar blivit allt mer aktuell efter att Ryssland i och med Ukraina valt att inte respektera den internationella strukturen som länderna tillsammans byggt upp.

– Här finns ett nytt beteende som är oförutsägbart. Samtidigt vill jag säga att försvarsberedningen konstaterar att vi kan inte se att något land har för avsikt att anfalla Sverige militärt för att ta och hålla vår terräng, säger Reinfeldt.

Det utesluter dock inte att Sverige ändå måste vara beredd.

– Det måste finnas en balans mellan att vi inte drar den slutsatsen (att något land ska anfalla Sverige reds anm) till att vi måste ha mer insatsberedskap mot ett mer nyckfullt agerande av en mäktig granne.

”Egen försvarsförmåga”

Försvarsberedningen ska inom kort presentera vilken väg Försvarsmakten ska gå framåt.

Moderaterna har sedan tidigare varit tydlig med att Sverige bör ansluta sig till Nato.

Enligt statsministern bör även satsningar ske på hemmaplan – framför allt sedan Ryssland än en gång tagit sig in i ett europeiskt land.

– Det här kommer nog att snabba på genomförandet av försvaret och det kommer att leda till behov av möjligen ökade resurser.

– Vi bör ha en starkare egen försvarsförmåga, säger Reinfeldt.

Om Alliansen vinner valet måste han få med de andra partierna på tåget.

– Vi måste ta ner diskussionerna till vilka budgetnivåer det rör sig om. Om man vill göra ytterligare satsningar under det kommande året så måste man följa den här "krona för krona"-principen som gäller för alla satsningar under det kommande året.

”Rysslands agerande är förkastligt”

Reinfeldt kommenterade även på plats i Uppsala sina citat i gårdagens Ekot om att han hade någon mån av förståelse för att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro.

I dag anser han att det var taget ur ett längre resonemang.

– Finns det en oro för minoritetsproblematik då ska den hänvisas till dialog med den ukrainska stadsledningen eftersom det är den som har ansvaret.

Så du försvarade inte Ryssland?

– Rysslands agerande är förkastligt eftersom det går tvärs mot vad inte minst Ryssland själv brukar påpeka, att man inte ska lägga sig i andra länders inre angelägenheter. Grunden till detta är att man använder minoriteter som en ursäkt eller pekar på olika minoriteter för att öka oro och spänningar i ett suveränt land.

Finns det någon grund för oron för den ryska minoriteten?

– Det vill inte jag bedöma. Den används i det här fallet och, som det ofta är, som en ursäkt. Det viktigaste är att Ukraina skapar ett inkluderande samhälle där också minoriteter känner att de är en del av Ukraina.

Publicerad: