Nyheter

Obama nobbar Putin – kommer till Sverige

Av: 

Josefin Westin

Johan Wikén

NYHETER

Rysslands president besviken över avhoppet

USA:s president väljer bort Vladimir Putin – och åker i stället till Sverige för första gången.

Anledningen är den diplomatiska krisen som uppstått med Ryssland efter Snowdenaffären.

Barack Obama planerar nu ett toppmöte med de nordiska och baltiska ledarna under besöket.

President Barack Obama skulle ha haft ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva dagarna innan G20-mötet i St Petersburg den 5-6 september.

Men i går sa Obama i en tv-intervju i The Tonight Show with Jay Leno att han var ”besviken” över att spionerimisstänkte Edward Snowden fått asyl i Ryssland – och kritiserade även landets anti-gaylagar.

Mötet med Putin är nu inställt.

I stället kommer USA:s president att besöka Sverige.

Enligt uppgifter till den baltiska nyhetsbyrån BSN ska Barack Obama träffa de nordiska och baltiska ledarna under besöket.

"En god möjlighet"

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset kommer USA:s president att resa till Stockholm den 4 september och åka vidare till Ryssland dagen efter.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bjudit in Obama vid ett flertal tillfällen och när USA:s president nu fick en lucka från Rysslandsbesöket passade han på att tacka ja till Reinfeldt, uppger statsrådsberedningen.

– Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med president Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen, säger statsministern i ett pressmeddelande.

Putinmöte skjuts upp

Även utrikesminister Carl Bildt (M) uttrycker sin glädje.

"Självfallet viktigt och bra att president Obama valt att komma till Sverige. Har diskuterats ett tag. Uttryck för genuint god relation", twittrar han.

I ett pressmeddelande förklarar Barack Obamas pressekreterare, Jay Carney, om varför mötet med Putin ställdes in.

Det är "på grund av bristen på framsteg i frågor såsom missilförsvar och vapenkontroll, handel och kommersiella förbindelser, globala säkerhetsfrågor och mänskliga rättigheter samt det civila samhället under de senaste tolv månaderna".

Enligt nyhetsbyrån AP är ryska regeringen besviken på Obamas avbokning men uppger att inbjudan kvarstår.

– Problemet vittnar om den fortsatta oviljan hos USA att bygga en jämställd relation, säger Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov under en telefonkonferens enligt Interfax.

Samtal om gröna energifrågor

Obamas talesperson Jay Carney understrycker att Sverige är en nära vän och viktig partner till USA – bland annat när det gäller gröna energifrågor – och kommer att vara en viktig förhandlingspartner när USA ska förhandla handelsavtal med EU, uppger AP.

– Sverige spelar en viktig ledande roll på den internationella scenen och öppnar bland annat nya handels- och investeringsmöjligheter, säger Carney.

Jonas Johansson är pressekreterare till Sveriges IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) känner inte till om Hatt ska delta i statsbesöket.

– Om det är något som rör Anna-Karin så blir vi nog varse ganska snart. Kommer han till Sverige för att tala energi så kommer han vilja träffa Anna-Karin, säger han.

Statsrådsberedningen släpper mer information om besöket längre fram.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter