Tvingas betala tusenlappar för acnemedicin

avMary Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Personer med svår acne tvingas nu betala hela kostnaden för medicinen Roaccutan, eftersom den inte längre subventioneras. Det rör sig om tusentals kronor.

– Jag skulle absolut inte haft råd att betala behandlingen själv, säger Maja Richter, 19.

Roaccutan
Foto: BÖRJE THURESSON
Roaccutan

Roaccutan har hittills varit den enda effektiva behandlingen vid mycket svår acne, som drabbar tonåringar och ungdomar.

– De är ofta väldigt plågade av sin acne. Det handlar inte om lite finnar, utan om böldacne och ärrbildning, säger hudläkaren Gunnar Nyman i Borås.

Orsakar allvarliga fosterskador

Roaccutan orsakar allvarliga fosterskador och har därför inte varit godkänt i Sverige, utan endast kunnat skrivas ut på licens från Läkemedelsverket. Årligen har 7 000–8 000 licenser beviljats. Medicinen har varit subventionerad - tills i juni.

Då godkände Läkemedelsverket ett ny medicin mot acne – Isotretinoin Orifarm – eftersom den redan var godkänd i EU. Endast hudläkare får dock förskriva den.

Får stå för kostnaden själva

När ett godkänt läkemedel finns kan Läkemedelsverket inte längre bevilja licens för Roaccutan, som Sveriges radio rapporterade tidigare i veckan. Samtidigt omfattas inte den nya medicinen av läkemedelsförmånen, utan patienterna måste själva stå för hela kostnaden – mellan 5 000 och 18 000 kronor.

– En rad unga människor kommer inte att få en väldigt viktig behandling, om de inte har mycket pengar och kan betala själva. De får inte den effektivaste behandlingen, säger Gunnar Nyman.

Orifarm Generics AB ansökte i juni hos TLV - Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket -  om subventionering av medicinen. Det kan dock ta ett halvår för TLV att behandla ansökan.

– Vi vet ju att patienter hamnar i kläm. Därför prioriterar vi den här typen av ärenden högt, säger generaldirektör Sofia Wallström.

”Skulle inte ha råd att betala själv”

Maja Richter, 19, i Herrljunga har haft svår acne sedan tidig tonår. Hon försökte skyla ansiktet med håret som draperi.

– Jag har haft väldigt långt hår som skydd för kinderna där jag haft mest acne, säger hon.

Antibiotika har bara hjälpt tillfälligt. I juni avslutade Maja Richter en åtta månader behandling med Roaccutan i hög dos och har inte haft böldliknande acne sedan dess.

– Jag skulle absolut inte haft råd att betala behandlingen själv, säger hon.

Publicerad: