Hon vägrar att avgå

Arbetsförmedlingens chef riskerar nu att få sparken.

Det uppger styrelseledamoten Joachim Berner till TV4 Nyheterna efter Aftonbladets avslöjande:

– Arbetsförmedlingens styrelse har inte längre förtroende för ledningen, bland annat Angeles Bermudez-Svankvist.

På fredagseftermiddagen höll Angeles Bermudez-Svankvist pressträff.

– Det är business as usual, sa hon då.

Vid en kort presskonferens strax efter klockan 15 sade Angeles Bermudez-Svankvist:

- Jag är förvånad över styrelsens agerande, eftersom det vid tidigare sammanträden inte har meddelats någon kritik.

- Vad gäller mitt förordnande som generaldirektör så är det en fråga för regeringen, inte för styrelsen. Frågan om min framtid ska ställas till regeringen.

Efter att ha pratat i omkring två minuter och sagt att hon fortsätter som chef — "det är business as usual" — lämnade Bermudez-Svankvist lokalen med den församlade presskåren.

Lars-Erik Bäckström, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen, tycker att hennes uttalande är märkligt:

- Jag skulle ha oerhört svårt att stanna om det handlat om mig, jag skulle packa direkt och gå.

Kan hon sitta kvar?

- Jag ser det som jättesvårt, säger Bäckström till Aftonbladet.

Han konstaterar att facket för ett år sedan kritiserade Arbetsförmedlingens ledning:

- Det är problem med förtroendet internt inom organisationen, vi har haft synpunkter på hur man styr myndigheten tidigare.

Hur ser du på generaldirektörens sätt att styra?

- Det är ju toppstyrt. Det fungerar inte bra när man jobbar med tjänster och människor.

Efter Anders Borgs pressträff om prognosen för svensk ekonomi kommenterade han Aftonbladets avslöjande om Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Borg ville dock inte ta ställning i frågan.

– Vi ska få en samlad information från styrelsen och se vilken information som de har haft och vad som föreligger. Sedan måste man gå igenom det här samlat och ordnat och återkomma kring det. Det är inte jag som ska göra det i det här sammanhanget.

Har regeringen fortsatt förtroende för henne?

– Nu ska regeringen återkomma när vi har fått en samlad information om vad som har förevarit. Det ska vi göra i ordnade former.

Aftonbladet avslöjade tidigare i dag att Arbetsförmedlingens chef har ringt och surfat från sin mobiltelefon för 310 000 kronor.

I samband med Arbetsförmedlingens styrelsemöte under fredagen uttalade sig styrelseledamoten Joachim Berner för TV4 Nyheterna:

– Arbetsförmedlingens styrelse har inte längre förtroende för ledningen, bland annat Angeles Bermudez-Svankvist. Men det har inget med avslöjandet om de höga mobilräkningarna att göra, säger Berner.

Därmed är det upp till regeringen att avgöra om Bermudez-Svankvist ska sitta kvar eller avgå.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är för närvarande inte anträffbar för en kommentar angående Angeles Bermudez-Svankvist.

– Hon är inte tillgänglig på grund av budgetförhandlingarna på Harpsund, säger hennes pressekreterare Niklas Gillström till TT.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström stod mitt bland ministrarna på trappan på Harpsund under fredagen. Hon log men vägrade svara på några frågor från pressuppbådet på plats. Efter den knappt två minuter långa fotograferingen smet regeringen in i herrgården igen och först när journalisterna lämnat gårdsplanen vågade de sig ut och promenerade den korta biten över gruset till gårdshuset där dagens budgetförhandlingar äger rum.

"Levererar inte"

Arbetsförmedlingens styrelseordförande Christina Johansson förklarar för TT varför ledningen inte längre har förtoroende för generaldirektören:

– De signaler vi fått är att vi kanske inte levererar det vi förväntas leverera. Det handlar om måluppfyllelse, effektivitet och så vidare, säger Arbetsförmedlingens ordförande Christina Johansson (M).

– En av de stora frågorna som stod på agendan för mötet var hur vi jobbar med förtroendefrågan. Där ligger vi i botten på alla undersökningar som finns. Då borde det ligga högst på listan att jobba med förtroendefrågan, säger Johansson.

TT: Och ansvaret för det låga förtroendet ligger hos generaldirektören?

– Ansvaret ligger ju hos ledning och styrning och ytterst så sitter ju gd som ska kunna leverera i förhållande till det som efterfrågas.

Johansson vill inte kommentera hur hon tror att regeringen nu kommer att ställa sig till Bermudez-Svankvist framtid.

– Vi har varit tydliga med var vi står i styrelsen, säger hon.

Försök har gjorts att uppmärksamma regeringen på generaldirektörens agerande redan före dagens händelseutveckling, enligt uppgift till Aftonbladet. Men regeringen har inte velat ta till sig informationen. Skälet ska vara att regeringen inte vill ha några skandaler inför valet 2014.

Lars-Erik Bäckström, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen, säger till TT:

– Vi pekade redan i våras på att både medarbetare och chefer har ett dåligt förtroende för ledningen. Det är bra att styrelsen nu sett detsamma och vill man ha en förändring måste man göra något, säger

ST gjorde i våras en enkätundersökning bland personalen som visade ett starkt missnöje med ledningens toppstyrning av verksamheten.

– Ledningen har en betydande del i det. Vi tycker inte att styrningen varit bra, direktstyrning fungerar inte i en organisation som har med människor att göra. Man måste kunna lösa uppdraget på många olika sätt inte bara på ett sätt.

– Det finns ett krav från uppdragsgivaren att vi ska leverera en massa och det har vi inte levt upp till och vi har inte fått vara med och påverka hur vi ska göra vårt arbete, säger Bäckström.

Generaldirektörens saftiga mobilräkningen har bara en mycket liten del i styrelsens beslut, tror Bäckström.

En av de bäst betalda

Angeles Bermudez-Svankvist är en av de bäst betalda av regeringens utsedda chefer, visade en genomgång DN gjorde i våras. Hon hamnade på andra plats i listan med en månadslön på 142 400 kronor i månaden.

– Jag tycker själv att jag skulle ha den högsta lönen med tanke på hur komplext och utmanade mitt uppdrag är, så jag tycker att det är tråkigt att vara tvåa, sade hon då till DN.

Listan toppades av Försäkringskassans Dan Eliasson med 147 000 kronor i månaden.

Publisert: