Norge och Kanada i stort älgbråk

avClaes Olsson

NYHETER

Norge och Kanada är i fejd. Bråket handlar om vem som egentligen ska ha världens största älgstaty.

– Vi tar det här personligt, säger Fraser Tolmie, borgmästare i Moose Jaw, till New York Times.

En helt ny rivalitet har blossat upp mellan Norge och Kanada, skriver New York Times. Det var 2015 som kanadickerna snuvades på titeln ”världens högsta älgstaty”. Då restes Storelgen, en drygt tio meter hög älg designad av konstnären Linda Bakke, i norska Björåa. Den är ungefär 30 centimeter högre än Mac the Moose – den älgstaty som står i kanadensiska Moose Jaw och som tidigare haft världsrekordet sedan den restes 1984. Nu vill invånarna ta tillbaka titeln.

– Vi tar det här personligt. Det finns några saker som man inte gör mot kanadensare: Man spär inte ut vår öl, man säger inte åt oss att inte ha lönnsirap på våra pannkakor, och man bråkar inte med Mac the Moose, säger borgmästaren Fraser Tolmie till New York Times.

1 av 2 | Foto: CITY OF MOOSE JAW
Borgmästaren Fraser Tolmie tar älgbråket på allvar.

Samlar in pengar

När Storelgen restes var en del av målet att bygga världens högsta. Nu har invånare i Moose Jaw startat en insamling för att höja Mac the Moose.

– De gjorde den 30 centimeter högre med flit. De ville sända ett budskap, så vi kan inte strunta i det här, säger initiativtagaren Justin Reves till tidningen.

Insamlingen är uppe i motsvarande över 13 000 kronor.

Borgmästaren tar planerna på stort allvar.

– Mac har förberett ett uttalande. Jag kommer att läsa upp det så får vi se vad han vill göra, säger han.

Uttalandet ska ske under måndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

Norge

Älgar

Bråk