Konsultköp på Svenska kraftnät utreds

Foto: Gustav Sjöholm /TT
Ulla Sandborgh, direktör på Svenska kraftnät, har gjort konsultinköp som enligt en juridikprofessor är "jäv så det bara dundrar om det". Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Mikael Odenberg, tidigare generaldirektör för Svenska Kraftnät, dementerar bestämt att han skulle ha godkänt den uppmärksammade konsultaffären.

avTT

NYHETER

Svenska kraftnäts marknadsdirektör Ulla Sandborgh – numera generaldirektör – gav en konsult och vän uppdrag för 1,5 miljoner kronor. Vid ett tillfälle åkte de på gemensam semester till Brasilien, rapporterar Dagens Nyheter.

En annan direktör har gjort andra konsultinköp som myndigheten utreder.

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som ansvarar för att underhålla och utveckla det svenska stamnätet för el.

När Ulla Sandborgh var marknadsdirektör anlitade hon 2015 och 2016 en vän som konsult och attesterade själv fakturor på 1,5 miljoner kronor exklusive moms, enligt DN:s granskning.

I slutet av december 2015 for de båda till Rio de Janeiro, en resa som Ulla Sandborgh dokumenterade på sin Facebooksida.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, är hennes agerande mycket olämpligt.

– Det är ju jäv så det bara dundrar om det och även den tydligaste formen av korruption – att gynna sina egna vänner. Man bryter mot de regelverk som finns för att man ska både uppfattas som och agera på ett opartiskt sätt, säger han till DN.

Kraftig dementi

Ulla Sandborgh kan inte se något jäv i situationen:

– Vi anlitade ett företag där en person jobbade – som företaget föreslog – och som jag hade i mitt nätverk. Jag tycker att vi agerade korrekt i och med att vi också avslutade samarbetet med just den konsulten.

Hon säger till DN av myndighetens dåvarande generaldirektör Mikael Odenberg gav grönt ljus åt att anlita konsulten.

– Jag kan kraftfullt dementera att jag skulle ha gett några förhandsklartecken, säger han till DN.

Relationen mellan direktören och konsulten uppmärksammades inom myndigheten, varpå samarbetet med konsulten bröts. Men samma företag har med andra konsulter fortsatt att arbeta för Svenska kraftnät och sedan 2015 fakturerat för över 13 miljoner kronor.

Facebook igen

I myndighetsledningen sitter också HR-direktör Sirpa Holmroos. I december förra året anlitade hon en tidigare kollega (på ett annat företag) för ett större konsultuppdrag värt 690 000 kronor exklusive moms. Sirpa Holmroos attesterade själv.

– Det lutar definitivt åt jäv, kommenterar Olle Lundin.

Sirpa Holmroos:

– Jag betraktar henne som kollega med arbetsrelation. Vi är inte vänner.

Samtidigt kan DN visa att hon på Facebook beskriver konsulten som ”fin både på insidan och utsidan”.

Sirpa Holmroos agerande kring konsultköpet utreds internt efter ett larm till myndighetens visselblåsarfunktion.