Nobelpristagare fråntas hederstitlar

TT

Uppdaterad 2019-10-07 | Publicerad 2019-01-14

Ett amerikanskt laboratorium har klippt alla band med James Watson, Nobelpristagare i medicin 1962. Anledningen är att Watson vägrat backa från rasistiska uttalanden om att människor i Afrika är mindre intelligenta

James Watson fråntas alla hederstitlar och utmärkelser från The Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), där han fram till 2007 ledde forskningsarbetet.

Watson intervjuades i en tv-dokumentär som visades i amerikansk tv förra veckan. Där vägrade 90-åringen ta tillbaka tidigare uttalanden om att intelligens och hudfärg har ett samband.

"Jag skulle vilja att mina åsikter hade ändrats, att det fanns ny kunskap som säger att din uppväxt är viktigare än naturen. Men jag har inte sett sådant forskningsresultat. Och det finns en skillnad mellan en genomsnittlig svart och en genomsnittlig vit i iq-tester. Jag skulle säga att skillnaden är genetisk", säger Watson bland annat.

"Förkastligt"

The Cold Spring Harbor Laboratory har nu gått ut med ett uttalande där man skriver att "Dr Watsons påståenden är förkastliga, inte stödda på vetenskap och representerar inte på något sätt CSHL, dess styrelse, medlemmar, personal eller studenter. Laboratoriet fördömer missbruket av vetenskap för att rättfärdiga fördomar".

Watson blev redan för tolv år sedan av med sin rektorstitel på universitetet, när han först gjorde de uttalanden som han nu upprepar. I en intervju med engelska Sunday Times sade han då att han var orolig för Afrikas framtid, på grund av att "deras intelligens inte är på samma nivå som vår".

Prisad för dna-upptäckt

Watson bad den gången om ursäkt, en ursäkt CSHL nu anser att han har dragit tillbaka.

Watson tilldelades Nobelpriset för kartläggningen av dna-strukturen, tillsammans med Francis Crick and Maurice Wilkins. Upptäckten har kallats en av de största vetenskapliga upptäckterna någonsin.

James Watson är även hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.