Amanda Lind om kritiken: ”Kaplan är en del av vår historia”

Anders Ygeman: Åkte med på ett bananskal

Publicerad 2019-01-22

Den nytillträdda kultur-, demokrati- och idrottsministern Amanda Lind (MP) har fått stark kritik för att ha hyllat tidigare MP-statsrådet Mehmet Kaplan.

Nu svarar hon på kritiken kring den före detta bostadsministern som tvingades avgå efter samröre med extremister.

– Han är en del av vår historia, säger Amanda Lind i TV4 Nyhetsmorgon.

Det var under måndagen som statsministern presenterade sin nya regering.

Ett av nytillskotten är Amanda Lind (MP) som blir kultur-, demokrati- och idrottsminister.

Kritiken lät dock inte vänta på sig.

L-ledaren Jan Björklund kritiserade Lind för att hon i sociala medier under söndagskvällen hyllat tidigare MP-statsrådet och den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan som fick lämna sin post efter samröre med företrädare för extremistiska organisationer.

Hyllningen var en del i ett inlägg där Lind uppmärksammade Miljöpartiets tidigare statsråd.

”Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 – 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skriver Lind i inlägget som publicerades tillsammans med en bild på partikollegorna.

”En del av vår historia”

I Nyhetsmorgon i TV4 på tisdagen ger Lind en förklaring till inlägget, vilket hon redan gjorde under måndagen, och klargjorde återigen sin inställning till Mehmet Kaplan.

– Han begick ett misstag. Han avgick. Det var rätt och det var bra. Det tycker jag nu och det tyckte jag då, säger Lind och tillägger att hon tagit avstånd från det Kaplan gjorde.

Hon utvecklade också varför hon skrivit det kritiserade tillägget.

– Han är en del av vår historia och det vill jag visa med det här inlägget, säger Lind.

Ygeman: Åkte med på ett bananskal

I SVT:s Morgonstudio försvarar ministerkollegan och nytillträdde  energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) Lind.

– Jag uppfattar det mer som att hon som partisekreterare ville tacka de gröna ministrarna, och då åkte han med på ett bananskal, säger Ygeman till SVT.

Den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan avgick 2016 efter avslöjandet att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna samt den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Kaplan har även jämfört Israels behandling av palestinier med judeförföljelserna.

Här är Löfvens nya regering