Filippinerna

Filippinska muslimer röstar om oberoende

Av: 

TT

2,8 miljoner muslimer i Filippinerna röstar om självständighet för Mindanaoregionen.
2,8 miljoner muslimer i Filippinerna röstar om självständighet för Mindanaoregionen.

NYHETER

En folkomröstning om självständighet ska sätta punkt för årtionden av fattigdom, kriminalitet och islamistisk extremism i södra Filippinerna.

2,8 miljoner muslimer i den oroliga Mindanaoregionen röstar om stöd för en plan som tagits fram av separatister och regering för att skapa en självständig region med namnet Bangsamoro. Folkomröstningen är sista etappen på en fredsprocess om påbörjades på 1990-talet.

Resultatet väntas bli ett klart ja.

– Vi är övertygade om att ja-sidan kommer att vinna, säger Murad Ebrahim, ordförande för Moros islamiska befrielsefront (Milf), till CNN.

– Det finns ingen manipulation, inga hot, det kommer att finnas ett brett stöd.

Den filippinska regeringen kommer att fortsätta ha ansvar för försvar, säkerhet, utrikes- och ekonomisk politik och utse ett övergångsstyre bestående av representanter från Milf, separatistgruppen som väntas dominera efter det val som ska hållas i Bangsamoro 2022.

Experter säger att decentraliseringen av makten är en av de bästa lösningarna hittills för att få bukt med den återkommande brottsligheten i södra Filippinerna. Men korruption och vanskötsel förblir stora problem och det finns frågetecken kring om resurser avsatta för Bangsamoro verkligen kommer att nå dit.

Resultatet av folkomröstningen är klart på fredag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Kraftigt skalv i Filippinerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippinerna

Islam