Färre fall av misstänkt människohandel

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Migrationsverket upptäckte förra året 384 fall av misstänkt människohandel. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Migrationsverket upptäckte 384 fall av misstänkt människohandel under 2018. Det är något färre än året innan men den långsiktiga trenden är ändå att allt fler misstänkta fall upptäcks.

Antalet fall av misstänkt människohandel som upptäcktes av Migrationsverket minskade marginellt från 444 fall 2017 till 384 fall i fjol, skriver verket på sin hemsida.

Exakt vad minskningen beror på är enligt Migrationsverket svårt att slå fast, men det finns flera tänkbara förklaringar.

"Det kan vara att ärendesammansättningen i fjol ändrades, när det gäller från vilka länder de sökande kommer. En annan tänkbar förklaring är att Migrationsverkets omställning i fjol ledde till att färre medarbetare kunde utbildas i frågor om människohandel, eller lägga lika mycket tid på att leta efter indikationer", säger Migrationsverkets centrala samordnare mot människohandel, Lisa Hultin Knutas, i pressmeddelandet på hemsidan.

När Migrationsverket upptäcker ett fall av misstänkt människohandel kontaktas polisen som utreder om något brott begåtts. Om det rör minderåriga kontaktas även socialtjänsten.

De fem vanligaste ursprungsländerna för misstänkta offer för människohandel var under förra året Nigeria, Marocko, Turkiet, Pakistan och Vietnam.

ARTIKELN HANDLAR OM