Kurderna byter strategi efter USA:s beslut

avTT

Foto: Nuri Pir/AP/TT
Turkiskt artilleri beskjuter syrisk-turkiska ställningar. Arkivbild.

Syrisk-kurdiska ledare siktar på att ta hjälp av Ryssland för att nå en uppgörelse med president Bashar al-Assad oavsett USA:s planer på att dra sig ur regionen.

Hårda strider mellan rebellfraktioner i de nordvästra delarna av landet har skördat hundratals liv.

Uppgifterna om de syriska kurdernas nya strategi kommer från Badran Jia Kurd, rådgivare i den kurdiskledda administrationen i norra Syrien. På möten nyligen i Ryssland lade administrationen, som styr stora delar av norra Syrien, fram en vägkarta som ska leda fram till en överenskommelse med Syriens regering. Nu väntar administrationen på svar från Moskva.

Samtalen med Ryssland och de nya trevarna riktade mot regeringen visar på att en kursändring av den kurdiska strategin, sedan USA:s president Donald Trump i december meddelade nyheten om de amerikanska styrkorna – vars närvaro hittills har stabiliserat den kurdiskledda regionen.

På fredagen rapportade det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att strider mellan den jihadistiska extremistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) och rivaliserande rebeller i den norra provinsen Aleppo har krävt över 100 liv.

Våldsutbrottet i nordvästra Syrien kom efter det att HTS (tidigare al-Nusrafronten) i början av veckan anklagat rebellgruppen Nureddin al-Zinki för att ha dödat fem jihadister.

Enligt SOHR dog 58 från HTS, 56 rebeller och åtta civila under efter fyra dagars stridigheter.

Rättad: I en tidigare version av texten var presidentens namn felstavat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien