För Trump handlar muren om att överleva i fyra år till

NYHETER

President Trump var för ovanlighetens skull mycket nedtonad.

Istället för den hetsiga ton han brukar använda när han talar inför sina kärnväljare vände han sig till hela det amerikanska folket.

Men inte mycket talar för att han lyckades övertala majoriteten om det kloka i att bygga en mur. Särskilt som han ljugit om vem som ska betala.

För Donald Trump handlar muren inte bara om att försöka stoppa den illegala invandringen över landets södra gräns. I minst lika stor utsträckning är den nödvändig för att Trump ska kunna bli omvald 2020.

En mur mot Mexiko var hans viktigaste vallöfte, det som skapade mest engagemang bland hans kärnväljare som är rädda att de illegala invandrarna ska sno deras jobb och begå allvarliga brott.

1 av 4 | Foto: CARLOS BARRIA / POOL
Donald Trump under talet till nationen.

Lyckas presidenten inte få till en mur så finns risken att tillräckligt många av hans kärnväljare vänder honom ryggen och därmed drar undan mattan för hans chanser att sitta kvar i Vita huset.

Notan hamnar hos amerikanerna

Problemet för Trump är att hans vallöfte gick ut på att det var Mexiko som skulle betala för murbygget. Pengarna skulle inte tas från amerikanska skattebetalare. Det var något Trump lyckades få sina anhängare att skandera i talkörer på varenda valmöte.

Ganska snart visade det sig att Mexiko givetvis inte hade några som helst planer på att betala för en mur. Notan hamnar hos de amerikanska skattebetalarna. Vilket givetvis minskar många människors aptit på att bygga en mur för i runda slängar 50 miljarder kronor. Säkert en bidragande orsak till att omkring 55-60 procent av det amerikanska folket i opinionsmätningar är emot en mur.

”Hur mycket blod ska spillas”

I nattens tal till det amerikanska folket försökte Trump övertyga människor om att muren kommer att betala för sig själv. Detta genom minskade kostnader för effekterna av drogsmuggling och indirekt via det nya handelsavtalet med Mexiko.

Inte många kommer att gå på den finten.

Inte heller att han i sitt tal konsekvent kallade muren för "barriär" i ett försök att låta mer försonlig.

Om presidenten under större delen av sitt tal försökte framstå som lugn och sansad så avslutade han mer känslosamt genom att koppla vikten av murbygget till ett antal aktuella våldsdåd i USA där illegala invandrare mördat ”hederliga och laglydiga” medborgare.

– Hur mycket mer amerikanskt blod ska spillas innan kongressen gör sitt jobb?, undrade Trump med adress till demokraterna som vägrar anslå pengar för murbygget.

Ger Trump skulden

Däremot lät Trump bli att på bästa sändningstid hota med att införa undantagstillstånd. Något han tidigare varnat för genom att den vägen kunna få fram pengar utan att gå via kongressen.

Kanske är han rädd för ett bakslag.

Opinionsmätningar visar att de flesta amerikaner ger republikanerna, och därmed Trump, skulden för att delar av statsapparaten hållits stängd i snart tre veckor eftersom Trump vägrar godkänna en budget som inte innehåller pengar till murbygget.

Presidenten försöker frammana en bild av att det är han som försöker skydda det amerikanska folkets mot en massinvandring av mexikaner och centralamerikaner. I själva verket är demokraterna lika intresserade som han av att stoppa den illegala invandringen.

Det man bråkar om är metoderna.

Finns redan ett stängsel

Demokraterna anser att en mur är ineffektiv och kostar alldeles för mycket. Men givetvis finns det också ett element av att demokraterna vill hindra Trump från att genomföra sitt viktigaste vallöfte och därmed minska hans chanser att bli omvald.

Hur effektiv en mur skulle vara är omöjligt att säga. Men en tredjedel av gränsen mot Mexiko har redan bland annat ett sex meter högt stålstängsel utan att för den skull hindra människor från att ta sig över.

Det enda murbygge i stor skala i modern tid som visat sig effektivt är Israels mur mot palestinierna på Västbanken, åtminstone när det gäller att förhindra självmordsbombningar. Men den har åtföljts av en extrem militarisering av gränsen. Knappast något majoriteten av amerikanerna vill se.

Opinionsmätningarna efter presidentens tal kommer att ge en fingervisning om hur väl han lyckades. Om Trump inte vänt opinionen är frågan hur länge han vågar fortsätta hålla statsapparaten stängd för att få sin mur.

Frågan Trump måste ställa sig är vad som är det största hotet mot hans återval; att han inte får till en mur eller att han får skulden för att en rad viktiga statliga myndigheter fortsätter att hålla stängt i veckor framöver.

Trumps krav till demokraterna: "Muren ska byggas" 00:35

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM