Paris

Protesterande ex-boxare slog polis – hyllas

avTT

Foto: Thibault Camus/AP/TT
En tidigare proffsboxare misshandlade flera poliser vid protester. Arkivbild från Paris den 29 december.

En före detta toppboxare blev filmad när han misshandlade poliser med knytnävslag i samband med protester i Paris.

Nu har tusentals sympatisörer donerat ett miljonbelopp till honom – vilket väcker ilska och förvåning bland politiker och polis.

Christophe Dettinger, fransk mästare i lätt tungvikt år 2007 och 2008, deltog i de så kallade Gula västarnas protester i den franska huvudstaden på lördagen när han gick till attack mot poliser med sköldar.

Händelseförloppet filmades och när klipp började spridas på nätet spelade Dettinger in ett eget klipp där han beskriver sig själv som en vanlig medborgare som reagerade ilsket på vad han beskriver som polisförtryck. Dagen därpå lämnade han över sig själv till polisen.

På tisdagen hade en summa på över 117 000 euro samlats in åt honom av över 7 000 personer, via en fransk donationssajt.

”Hur lågt har vi sjunkit?”

Proteströrelsen, som riktas mot president Emmanuel Macrons regering, har vid flera tillfällen anklagat polisen för övertramp.

– Till vilken nivå av hat har vi sjunkit i det offentliga rummet när människor vill bekosta omotiverat våld mot någon som har i uppdrag att upprätthålla den allmänna ordningen, frågar sig Frankrikes jämställdhetsminister Marlene Schiappa i en radiointervju med France Info.

Hon får medhåll av finansminister Bruno Le Maire, som uttalar sig i tv-kanalen France 5.

– Jag kan inte förstå någon som lägger ett endaste cent av en euro för att försvara en man som attackerade polis med sådant våld och sådan feghet, säger han.

Det franska polisfacket säger i en kommentar att pengarna borde gå till de två poliser som har tagits ur tjänst medan de återhämtar sig från de skador de åsamkats.

Sammandrabbningar

Över 50 000 människor deltog i protesterna i Paris på lördagen. Under de veckor som protesterna har pågått landet över har demonstranter återkommande drabbat samman med polis, medan bilar och affärer har vandaliserats. Vissa medieredaktioner har hyrt in säkerhetsvakter till reportrar som ska rapportera från händelserna.

Proteströrelsen pekar å sin sida på polisens flitiga användning av tårgas och gummikulor, samt på ett filmklipp från staden Toulon i helgen som visar hur en polis slår personer som protesterar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Boxning

Frankrike