Oklart om Huskvarna-domen överklagas

Foto: Thomas Johansson/TT
Den hemlöse mannen hittades död i en park i Huskvarna i början av augusti. Arkivbild.

avTT

NYHETER

De båda tonårspojkarna misshandlade mannen, men friades från misstankarna om mord. Nu funderar åklagarna på om de ska överklaga domen i det uppmärksammade fallet där en hemlös man hittades död i en park i Huskvarna i somras.

– Jag ska sätta mig ner med min chef och läsa igenom domen noga. Vi har ännu inte tagit ställning, det är något som kommer att ske under nästa vecka, säger åklagaren Linda Schön till TT.

Enligt tingsrätten är det inte bevisat att det var pojkarna som orsakade mannens död. Men åklagarna, som inte ville kommentera domen när den kom i fredags, håller inte med.

– Tingsrätten menar att det inte går att utesluta att någon annan har kommit till platsen och dödat mannen. Jag delar inte den uppfattningen, jag anser att det är självklart att det inte är så det har gått till, säger Linda Schön.

Att en rättsläkare inte tillkallades när kroppen hittades har ifrågasatts.

– Jag tänker att det är någonting som man kan diskutera i efterhand, vad som borde ha gjorts på ett annat sätt. Men vi vet inte vad det skulle ha lett till. Det är inte alls säkert att vi hade fått ett tydligare besked, säger Linda Schön.

Den äldre av pojkarna, en 16-åring, dömdes till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. Hans 14-årige kamrat är inte straffmyndig, men friades från misstankarna i den så kallade bevistalan som hölls mot honom.