”Jag har aldrig varit spion”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jan Guillou kallar sitt samröre med KGB att ”leka med elden” i en intervju med SvD.se.

Men författaren hävdar att allt var i ett journalistiskt syfte. Guillou ville avslöja hur KGB arbetade i Sverige.

– Jag har aldrig varit spion, säger han till Aftonbladet.

Jan Guillou bekräftar för SvD.se att han träffat officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel under flera tillfällen på 1960-talet och att han upprättat en förbindelse med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

Han säger att syftet med kontakterna var att avslöja hur KGB arbetar i Sverige.

– Min barnsliga föreställning var att bara man tar sig in i KGB så kommer man in i någon slags spionklubb. Det är helt fel. Man får aldrig information om andra spioner. Efter att ha spelat med någon tid skulle man få några insikter som skulle räcka till vissa avslöjanden, trodde jag. Så kan det aldrig någonsin gå till. Men det visste inte jag när jag var 22, säger Jan Guillou.

Bröt kontakten 1972

Han säger att parterna pratade om ”Politik, politik, politik”, och att KGB var intresserade av allt.

Guillou uppger att kontakten med KGB bröts 1972, då han började arbeta med spionskandalen IB-affären. Han säger dock i dag att kontakten bibehölls för länge.

– Jag är mycket klokare vid 65 års ålder än 22. I dag skulle jag inte leka med elden på samma lättvindiga sätt. En IB-affär och tio spionromaner senare vet jag betydligt mer om den här verksamheten än jag gjorde då.

Nämner inte KGB

Jan Guillou gav nyligen ut sina memoarer ”Ordets makt och vanmakt”. I den drygt 500 sidor tjocka boken nämns inte samröret med KGB.

– Jag tycker att det är en sidohistoria som inte ledde till någonting. Den största svårigheten var att inte skriva en bok på 1 000 sidor. Det här var en återvändsgränd. Och jag tänkte att det skulle leda till tio sidor i Expressen där de kallar mig KGB-agent.

I morgondagens Aftonbladet publiceras en stor intervju med Jan Guillou.

Publicerad: