Gör ljuset till en del av inredningen

Bota vinterdeppigheten med rätt belysning

Höstmys Lär dig placera ljuskällorna och maximera trivseln.  
Höstmys Lär dig placera ljuskällorna och maximera trivseln.

Du kan må bättre – med rätt ljus hemma.

Viktigt att skapa en bra ljusmiljö inne.

– Det är lika stor skillnad osm om det är mulet eller sol ute.

Tänk vilken skillnad det gör. Om man är trött och fryser lite, och så släcker man det bistra, starka ljuset i taket och tänder några smålampor med ett varmt sken. Vad mycket lättare det blir att slappna av. Och tänk vilken skillnad det gör – om man försöker bläddra i en bok i det där lågmälda skenet trots att det är alldeles för skumt, men så tänder man en läslampa. Vad bra man ser. Och tänk vilken skillnad det gör – när favorittavlan som förut hängt i ett mörkt hörn får en spotlight riktad mot sig.

Ljus gör verkligen skillnad. Vilken typ av ljus vi har omkring oss påverkar oss mer än vi kanske tror.

–?Det behövs kontraster i ett rum för att vi ska må bra. Man kan jämföra det med hur man upplever landskapet utomhus beroende på om det är soligt eller molnigt. En molnig dag blir allt jämnt och platt belyst. När solen tittar fram får man ett djup i bilden. Det känns mer trivsamt och spännande. På samma sätt kan man tänka med ljuset inomhus, säger Louise Lindström, ljusrådgivare och ljusdesigner på Philips.

Belysningen allt viktigare

Vi lever mer och mer inomhus och därför blir den artificiella belysningen allt viktigare för oss.

På morgonen och under dagen behöver vi mycket ljus. Tänd upp ordentligt på morgonen när du vaknar, så blir du genast piggare. När kvällen kommer behöver du slappna av. Då är det skönt att vila i ett milt ljus.

–?I det kyliga Skandinavien associerar vi lampor som har ett varmt sken med eld och värme. Därför är det extra mysigt att under den kalla årstiden ljussätta med ett varmvitt ljus, säger Louise Lindström.

Hur gör jag då om den enda ljuskälla jag har i rummet är en taklampa som sprider ett jämnt och ganska tråkigt ljus. Ett ljus perfekt när jag städar, men inte så mysigt när jag ska titta på tv och dricka te.

”Gå runt och belys”

–?Det vanligaste misstaget man gör är att man köper en armatur man tycker är fin, placerar den där det finns ett eluttag och tänder. Så får det bli som det blir. Som ljusdesigner tänker jag tvärtom. Först bestämmer jag vad ljuset ska belysa och hur armaturen ska lysa. Sist väljer jag en passande armatur och placerar den där den behövs, säger Louise Lindström.

Ett bra knep är att greppa en lampa på fot och koppla en lång sladd till den. Gå sedan runt i rummet och belys olika hörn och på olika höjder. Hur känns rummet när du flyttar lampan? Sedan är det bara sätta igång. Låt fantasin och ljuset flöda.

Publisert:

Ämnen i artikeln