”Hurra för vintertid”

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsare hyllar den extra sovtimmen men skulle helst slopa tidsomställningarna helt.

– Jag älskar sommartid, säger "tidsministern" Åsa Torstensson som inte planerar någon tidsreform.

Tidiga morgnar under sommaren och mörka eftermiddagar på hösten. Det är inte speciellt populärt hos Aftonbladets läsare att tvingas ställa om klockan två gånger om året.

Hela 75 procent av de över 46 000 läsare som har svarat på Aftonbladets webbfråga vill slopa tidsomställningen helt. Mest avskydd verkar omställningen till sommartid vara. Vintertiden, som egentligen heter normaltid, hyllas av de flesta läsare.

Bästa helgen på året

”Den bästa helgen på året är när jag får ställa tillbaka klockan en timme”, skriver Ulla.

”Är i toppform just på grund av normaltid som skapar en normal människa, skriver Solveig.

”Tidsministern” och infrastrukturministern Åsa Torstensson har ingenting emot tidsomställningen.

– Jag älskar sommartid då vi är långt bort från allt som har med dubbdäck och mörker att göra. Jag har därför inga planer på att lägga tid på någon tidsreform, säger hon.

Jobbigt för barnfamiljer

Det finns fortfarande de som är negativa till allt trixande med klockan. Småbarnsfamiljer märker hur barnen inte riktigt verkar bry sig om att klockan ändrats en timme.

"Vår dotter är som en liten väckarklocka och vaknar exakt samma tid varje dag. Detta innebär att hon nu vaknar en timme tidigare, klockan halv fem. Nja, lite för tidigt att gå upp enligt mamma och pappa".

"De flesta människor kan anpassa sig till all slags tidsomställning - men det finns en del individer som helt enkelt inte klarar av det. Jag är en av dem. Jag förstår inte resonemanget med att man får "en timme extra dagsljus" på våren - för mig är det en timme av ständigt illamående, grus i ögonen, huvudvärk och konstant längtan till den sista helgen i oktober", skriver en drabbad läsare.

Publicerad: