Polis sköt peppargas på demonstranter

avSofia Ström

Olaglig protestmarch vid G20-mötet urartade

Foto: AFP
Kravallscener utspelades i Pittsburgh på torsdagen när demonstranter och polis drabbade samman.

Demonstranter och polis drabbade samman på Pittsburghs gator efter att polisen försökte avbryta en olaglig demonstrationsmarch.

Enligt AP grep polisen mellan 17-19 demonstranter.

Polisen ingrep på mot en stor, olaglig demonstrationsmarsch i Pittsburgh, USA, på torsdagseftermiddagen, amerikansk tid.

Polisen sköt tårgas och rök mot de upp till tusen demonstranter som var på väg mot området för G20-mötet, rapporterar Sky News. Demonstranterna skanderade slagord mot kapitalism.

Manade till lugn

Polisen uppmanade demonstranterna upprepade gånger att skingras, annars väntade gripanden eller "andra polisiära ingripanden", skriver Times Online.

Demonstranterna svarade dock på uppmaningen genom våldsamma protester, de kastade soptunnor mot polisen och försökte bygga en barrikad på en väg.

Demonstrationen urartade ungefär samtidigt som USA:s president Barack Obama och hans fru Michelle Obama anlände till konferenscentret.

Kravallerna avtog

Ledarna för G20-nationerna har under kvällen börjat anlända till Pittsburgh efter att toppmötet med FN:s säkerhetsråd avslutats i New York.

Drygt en timme efter att kravallerna utbröt hade situationen lugnat sig, och demonstranterna hade delat upp sig i mindre grupper, skriver AP. Men polis med kravallutrustning spärrade fortfarande av flera gator ner mot Pittsburghs centrum.

Syftet med två dagar långa G20-mötet i Pittsburgh är att medlemsnationerna ska komma överens om en strategi att hantera den globala finanskrisen.