Alliansen större än oppositionen

NYHETER

Regeringen har högre väljarstöd än oppositionen, enligt en undersökning från Demoskop.

Allianspartierna får 50 procent av väljarstödet, ett försprång på nära fem procentenheter.

C och KD hamnar under 4 procent, vilket innebär att SD kan bli vågmästare.

Det är första gången sedan i oktober 2006 som mätningarna visar att de styrande partierna leder över Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Undersökningen som publiceras i Expressen visar också att Moderaterna ökat sitt väljarstöd med 9 procentenheter till 35,5 procent, vilket innebär att partiet gått om Socialdemokraterna och är Sveriges största parti. S har tappat 8,6 procentenheter och har nu stöd från 30,9 procent av väljarna.

– Jag tror att det här återspeglar ett stort stöd för det sätt vi hanterar den kris vi är inne i, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till TT.

Skyller på AMF-skandalen

Hans kollega hos Socialdemokraterna, Ibrahim Baylan, pekar på den stora omsvängning jämfört med tidigare mätningar. Han tror därför att resultatet speglar känslorna efter skandalerna i AMF Pension där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen.

– Det här är en tydlig signal till socialdemokrater i hela landet att kavla upp ärmarna. Valet kommer att vara väldigt jämt och då gäller det att arbeta extra hårt, säger Baylan.

Såväl Centerpartiet (3,4 procent) och Kristdemokraterna (3,8 procent) hamnar under riksdagsspärren i undersökningen vilket betyder att den röd-gröna oppositionen ändå skulle vara större än alliansen. Sverigedemokraterna fördubblar sitt väljarstöd och når 4,2 procent.

Med C och KD utanför riksdagen skulle inget av blocken få egen majoritet och Sverigedemokraterna skulle kunna få rollen som vågmästarparti. Statsvetaren Marie Demker tror dock att sannolikheten för det är väldigt liten.

Jämnt läge

– Det är väldigt stora kast i mätningen, och det kan innebära att den inte överensstämmer med verkligheten. Men den kan vara början på ett väldigt jämnt läge, och det kommer att missgynna SD. Därför tror jag att det är väldigt liten sannolikhet att de kommer in i riksdagen.

Om det fortfarande när valet närmar sig verkar som att KD och C inte kommer in i riksdagen förändras läget.

– Om det verkar klart att vänsterblocket bildar regering gynnar det SD, och öppnar för en vågmästarroll. Men jag tror inte att någon regering skulle låta sig bli beroende av SD.

Att C nu gör allianskollegan KD sällskap under riksdagsspärren är inget som oroar partisekreterare Anders Flanking.

– Jag tror inte att det här speglar verkligheten. I andra undersökningar går vi upp lite, så jag känner ingen oro över det här, säger han.

Även i Skops senaste mätning, som publicerades på lördagen, har alliansen ett större väljarstöd än oppositionen. I den får alliansen 48,8 procent och oppositionen 46,2 procent.

I mätningen går till exempel Moderaterna starkt framåt och får 33,4 procent jämfört med 27,5 förra mätningen medan Socialdemokraterna sjunker från 35,5 procent.till 33,9.

Kristdemokraterna får 3,3 procent och når inte upp till riksdagsspärren.

Skops mätning genomfördes mellan den 26 februari och den 1 april i år. Drygt 1 000 tillfrågades i undersökningen.

TT