Så klarar du krisen – på egen hand

avPär Karlsson, Eva Buskas

Glöm inte de nya kontaktvägarna när du söker jobb.

Carl Johan Magnusson, 28, la ut cv:t på sin blogg och tvittrade drömarbetsgivarna.

–?Jag fick svar från nästan alla, säger han.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Carl Johan Magnusson, 28, bloggar och tvittrar sig mot drömjobbet.

I februari blev Carl Johan Magnusson från Göteborg färdig med utbildningen till marknadskoordinator på IHM businesschool.

Dagen före examen la han ut en presentation av sig själv och sitt cv på sin blogg, sen gick han in på Twitter och kontaktade de pr- och reklamkonsulter han följer där.

–?En pr-konsult i Stockholm nappade på det, la upp min länk på sin pr-blogg och skrev att det var ett kreativt tankesätt, säger Carl Johan.

Inom kort hade 130 personer läst hans presentation. Än så länge har drömjobbet inte dykt upp, men just nu håller Carl Johan på att ordna praktikplats på en reklambyrå som gärna vill anställa, men som i krisen inte har råd att betala honom.

Färre jobb läggs ut på annons

–?Jag hoppas på att göra mig så pass oumbärlig att de inte ska ha något val när praktiken är över, säger han.

Enligt Liselott Klinth, jobbcoach på Trygghetsrådet i Norrköping, läggs allt färre jobb ut på annons. I stället gäller det att – precis som Carl Johan gjort – hitta nya vägar.

”Var konkret när du söker”

–?Stirra dig inte blind på de jobb som annonseras ut. Sök i stället upp intressanta företag och tala om för vänner och bekanta att du söker arbete. Men var konkret när du drar i dina kontakter. Säg inte bara att du söker jobb utan ge exempel – det hjälper dem som vill hjälpa dig.

Carl Johan, som hoppas få hjälpa företag med att lansera sig på sociala medier, tror att det är viktigt att inte glömma bort de nya kommunikationskanalerna som Facebook och Twitter, när man söker jobb – även om just hans försök inte lyckades den här gången.

–?Om man skickar mejl till företag svarar de ofta inte alls, för de är överösta. Men Twitter bygger på att man svarar. Där kan man också nå många fler människor, säger han.