Åklagaren yrkar på fängelse för misshandel för Papa Dee

Dom meddelas 20 oktober

Daniel "Papa Dee" Wahlgren tillsammans med frun Andrea, som han anklagas för att ha misshandlat.
Daniel "Papa Dee" Wahlgren tillsammans med frun Andrea, som han anklagas för att ha misshandlat.

I dag fortsätter rättegången i hovrätten mot Daniel "Papa Dee" Wahlgren som anklagas för att ha misshandlat sin fru Andrea. Vid lunchtid väntas rätten kunna ge besked om när domen kommer. Daniel Wahlgren dömdes för ringa misshandel i tingsrätten, men åklagaren överklagade domen.

11.55: Rätten frågar Daniel Walhgren om han vill tillägga något.

– Vi har fått vårt liv krossat av anklagelser, lögner och fördomar. Det finns ingen chans att jag skulle skada Andrea, säger han.

11.44: Gällande bråket i lägenheten tycker advokat Salomonsson inte att det finns några bevis för att det skett någon misshandel. Om Andrea släpats in i huset så borde det finnas spår på platsen. Daniel förnekar att han har dragit in henne i håret.

– Man ska ta de uppgifterna från vittnen med stor försiktighet. Det var mörkt och mitt i natten, säger han.

Daniel Wahlgren ska inte fällas till ansvar, anser han, utan frias på alla punkter.

Dom meddelas tisdag 20 oktober kl 11.

Förhandlingen avslutas.

11.37: Advokat Ola Salomonsson tycker att hans klient har varit tydlig och ärlig när han erkänt att han varit påverkad av alkohol. Och att det inte finns någon anledning att misstro Andrea.

– Det finns ingen omständighet som visar att hon försöker vilseleda omgivningen på grund av Daniel, säger han.

Han frågar sig om omgivningen vet hur en person som har drabbats av panikångest ser ut.

– Man kan få andnöd och se ut som ett brottsoffer.

Angående Mäster Samuelssonsgatan anser advokaten att Daniel Wahlgren ska frikännas från anklagelsen om misshandel.

– Rättsintygen visar ingen skada som man kan koppla till det här. Om hovrätten stannar för att han har knuffat in Andrea i väggen, så vill jag se att man kan härleda det till skadebilden, säger han.

11.32: Vad gäller bråket i lägenheten tycker åklagaren att åtalet är styrkt. Även i den delen där Andrea dras in i lägenheten i håret av Daniel.

Vad gäller sårskadan i huvudet vill hon påpeka att den läkare som sagt att Andrea inte kunnat orsaka skadan själv är specialist på just skador vid brott. Det är inte den andra läkaren som bestrider den uppgiften.

– Andrea har inte ramlat baklänges som hon säger. Det är också så att Andrea har gett olika versioner av vad som egentligen hände. Först i tingsrätten kom blockljuset på tal, säger åklagaren.

Även Daniels uppgifter om ljuset kom också först i tingsrätten.

– Daniels bisarra uppträdande i trappuppgången kan också ifrågasättas. Han frågar vad som har hänt fast han varit där.

Åklagaren yrkar på att Daniel ska dömas till fängelse för misshandel.

11.29: Åklagaren Eva Finné sammanfattar sin bild av händelsen.

– Om det är så att Andrea har blivit misshandlad. Varför berättar hon inte det? Det kan finnas många olika anledningar till det. En anledning kan vara av kärlek. Det kan vara skam. Att hon inte vill visa upp sitt förhållande som inte är så perfekt. Det kan vara skuld. Att det är något man själv har gjort som har utlöst beteendet. Det kan vara rädsla för konsekvenser eller ett känslomässigt beroende. Mannen kan vara den man förlitar sig på. Man kan ha personliga problem. Ofta är det samverkande anledningar som ligger bakom.

– I det här fallet så måste man titta på den bevisning som finns.

Hon tar upp händelsen på Mäster Samuelssonsgatan där ett vittne har sett att Andrea blivit slängd i väggen och att det ska bedömas som misshandel. Vilket det också gjorde i tingsrätten. Åklagaren delar den uppfattningen.

11.20: Rätten läser upp personalia om Daniel Wahlgren.

– Allting är raserat. Jag har inte jobbat på ett år, säger Daniel Wahlgren själv när han får tillfälle att tillägga något.

Vad har du för inkomst? frågar rätten.

– Ingen. Jag har sålt av aktier. Jag har inte kunnat jobba rent psykiskt. Jag jobbade för public service och blev avstängd. Allt bara försvann. Men Andrea har jobbat.

11.16: Rätten spelar upp en ljudupptagning från tingsrätten med kirurgen Petra Råsten-Almqvist. Den förra åklagaren förhör henne om Andreas skador. Till skillnad från den tidigare läkaren som har hörts så bedömer Råsten-Almqvist inte att Andrea kan ha orsakat skadan i huvudet själv.

– Hon har framförallt en stor sårskada i huvudet. Slaget har kommit snett bakifrån och framåt, berättar kirurgen.

Kirurgen berättar att det är en ganska kraftig skada som förlöper ned till själva skallbenet. Framför skadan finns det en ganska stor vävnadsficka. Det tyder på att våldet har varit kraftigt.

– Att själv föra huvudet mot ett föremål ger inte alls den kraften som krävs för att orsaka den här skadan i form av en ficka, säger hon.

Hon bedömer att om det är ljuset som har orsakat skadan så måste det ha kommit bakifrån och framåt.

Ljuset som åklagaren här pratar om är det blockljus som paret köpte på en bröllopsresa på Bali. Det är tungt och stort och Andrea säger att hon själv har slagit sig i huvudet med det efter att det uppstått en dragkamp om det i köket.

– Det här är den typen av skador man ser vid trafikolyckor. Det är så kraftigt trubbigt våld.

11.00: Rätten ringer upp en överläkare som vittnade i tingsrätten om Andreas skador i huvudet. Det är den här läkaren som har vittnat om att Andreas djupa jack i huvudet har kunnat uppstå genom att hon slagit sig själv.

– Det är förenligt både med egen åverkan och att någon annan slår, säger han.

Det är advokat Salomonsson som har bett att rätten ska ringa upp läkaren.

10.46: Rätten tar en kort paus för att få tag på ett vittne på telefon.


10.44: En ljudupptagning från tingsrätten spelas upp. En kvinna i trapphuset har hört skrik och gått ut för att se vad som var på gång. När hon kom ned till parets lägenhet låg Andrea utanför dörren.

– Jag trodde att någon blev våldtagen på gatan, så jag gick ut. Då kom han ut och sa: "älskling, vad är det som har hänt, vad är det de har gjort med dig"?

– Han kändes kall. Jag hade nog trott att han skulle vara uppröd som vi var, berättar vittnet.

10.36: "Vi måste prata om det här, du får inte att det var jag", har vittnet berättat att Daniel sa till honom i trappuppgången, säger advokat Ola Solomonsson. Vittnet minns inte längre om det var så.

– Har polisen sagt att jag har sagt det, så är det så, säger han.

10.29: Vittnet som bor i grannhuset fortsätter att berätta om sina iakttagelser och hur han sett Daniel släpa in Andrea i trapphuset.

– Hon ligger ned. Jag reagerar väldigt kraftigt på det. Det var ett släpande, säger han.

– Är du säker på att du såg framsidan på henne? frågar åklagaren.

Det förra vittnet som rätten kallade säger att Andrea låg med ansiktet nedåt.

– Jag är övertygad om att hon låg med ansiktet uppåt, säger han.

Vittnet berättar om de skrik han hörde från lägenheten.

Hur lång tid tog det innan Daniel kom ut? frågar åklagaren.

– Ett par minuter bara.

Vad frågade han?

– Vi satt där och försökte kommunicera med kvinnan. Några från gatan hade kommit in också. Han böjde sig ned och frågade väl henne "älskling vad har hänt". Det kan ju inte vara så passande att säga det så.

Hur var han till sinnet?

– Kraftigt berusad. Han var relativt lugn.

10.17: Vittnet bor rakt över gatan och tittade på en film med sin flickvän när han hörde skrik från gatan utanför. När han tittade ut såg han en kvinna på gatan framför huset mittemot. Han berättar hur han ser en man komma ut.

– Han tog tag i henne i håret med båda händerna. Han drar hela tyngden. Redan då började jag klä på mig eftersom vi hörde mer och mer skrik. Jag skyndade mig ut och försökte ta mig in i porten, berättar han.

– Hon var väldigt blodig och inte så kontaktbar. Då kom mannen ut ur lägenheten och frågade mig vad som hade hänt. Han sa "vi måste prata om det här", berättar vittnet.

10.16: Daniel fortsätter att skriva på sin lilafärgade dator. Andrea ler och skakar på huvudet. Hennes mamma klappar henne på armen och söker även hon ögonkontakt med Daniel. Daniels advokat, Ola Salomonsson, pressar vittnet som har sett hur Daniel drog in Andrea i trapphuset.

– Jag är säker på att hon skrek "aj, aj", säger vittnet.

9.56: Rätten kallar ett vittne som hörs om vad han såg samma natt. Han vaknade när Andrea slog på fönsterrutan utanför huset.

– Hon ramlade in när han öppnade dörren. Han tog tag i hennes hår och drog upp henne för trappan. Sedan kom en massa folk från alla håll, berättar han.

Är du säker på att han tog tag i håret? frågar åklagaren.

– Ja, till 99, 9 procent.

Andrea skrattar tyst medan mannen berättar.

9.30: Förhandlingen i hovrätten startar klockan 9.30 med att rätten spelar upp en ljudinspelning från tingsrätten. Ett vittne, som bor granne med paret, berättar hur hon hört skrik från trappuppgången.

Daniel Wahlgren och Andrea har på sig samma kläder som i går. Även i dag är Andreas mamma med i rätten.

Daniel Wahlgren skriver på sin lap top medan vittnet berättar om vad hon upplevde under tumultet i trappuppgången den där kvällen i september när Andrea Wahlgren hittades blodig utanför lägenheten av grannarna.

– Det märkliga var lugnet han hade. Han frågade vad som hade hänt henne, och vi som stod där bara tittade på varandra och förstod ju vad som hade hänt, säger vittnet.

Andrea tittar rakt framför sig och skakar lätt på huvudet när hon hör berättelsen.

Publisert: