”Skyddade honom mot polisen”

avJessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Papa Dees ex-flickvän vittnar inför rätten

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Daniel ”Papa Dee” Wahlgren misstänks för att ha misshandlat sin fru Andrea Wahlgren.

Hon har hela tiden hävdat att det var hon själv som orsakade skadorna efter en utekväll.

– Jag skyddade Daniel mot polisen när han slagit mig, säger hans ex-flickvän just nu i hovrätten.

Aftonbladet Jessica Balksjö rapporterar direkt från rättegången.

Daniel ”Papa Dee” Wahlgren var klädd i grå kavaj, svart skjorta och stora silversmycken när han i dag kom till Svea hovrätt för att försvara sig mot anklagelserna om misshandel. Hans fru Andrea, klädd i svart, hade med sig sin mamma som stöd. Medan åklagaren gjorde sin framställan av vad hon anser vara en misshandel satt de båda på varsin sida av rättsalen utan att titta på varandra.

Börjar gråta

Andrea Wahlgren börjar gråta när hon berättar om kvällen i september förra året när paret hade varit ute. En av händelserna som ett vittne har sett är hur Daniel Wahlgren har knuffat sin fru in i en vägg på Mäster Samuelsgatan. Något som han själv har erkänt. Det är också den händelsen tingsrätten gick på när han dömdes för ringa misshandel. När åklagaren förhör Andrea tar hon tillbaka den uppgiften.

”Höll mig i armarna”

– Han puttade inte på mig, utan höll mig i armarna. När han gick så föll jag ihop på marken för att börja gråta. Det är för att jag har panikångest, säger hon.

Tingsrätten dömde i oktober förra året Daniel Wahlgren till dagsböter för ringa misshandel. Åklagaren överklagade domen och fallet tas nu upp i Svea hovrätt.

I tingsrätten vittnade en ex-flickvän till Wahlgren om hur hon upplevt honom som våldsam tidigare. Försvarets linje i hovrätten går ut på att motbevisa den beskrivningen.

Får panikångestattacker

– Det är gemensamma vänner till paret som vittnar om att det inte finns något våld. Tidigare vittnen kan ha haft olika skäl att påstå saker om min klient. Bland annat kan det ha funnits svartsjuka med i bilden, säger Ola Salomonsson, Daniel Wahlgrens advokat.

Andrea Wahlgren kom nyligen ut med sin bok "En fjärils kamp" på nätförlaget Vulkan. I boken berättar hon om sina ätstörningar och den panikångest som hon själv säger gör att hon kan skada sig själv och andra. Det var en sådan panikattack som gjorde att hon slog sig själv den där natten i september, har hon sagt i förhör.

Papa Dee uppenbart irriterad

Andrea berättar om bråket i lägenheten. Hon var förtvivlad och ville inte leva. När hon sprang in i köket för att leta efter knivar för att skada sig själv såg hon hur Daniel Wahlgren kom med ett blockljus som han tänkte slänga i golvet. Ljuset är ett bröllopsljus som paret köpt på Bali. En dragkamp uppstår om ljuset och Andrea berättar hur hon till slut ramlar baklänges. Samma ljus ska hon ha slagit sig själv i huvudet med.

– I tidigare förhör har du sagt att ”jag antar att det är blockljuset jag har använt”, säger åklagare Eva Finné.

– Ja, jag såg ju att det var borta när jag kom hem, svarar Andrea.

Daniel blir uppenbart irriterad när åklagaren frågar Andrea om Daniel aldrig reagerade över att hon blödde. Att han inte frågade varför eller vad som hade hänt.

Daniel Wahlgrens advokat Ola Salomonsson frågar också om ljuset.

– Var det ljuset du slog dig med?

– Ja, jag uppfattar det så, säger hon.

Papa Dee hörs

Förhandlingen har återupptagits. Daniel Wahlgren ger sin version av kvällen.

Daniel Wahlgren berättar om händelsen på Mäster Samuelsgatan att han ”gör någon sån här liten grej” säger han och visar en knuffrörelse med händerna. Han beskriver vad som hände när de kommit hem och hur han drog in henne i lägenheten.

– Jag river ned ljuset. Vi är i hallen. Då är hon galen och väldigt utåtagerande. Jag håller ned henne och upptäcker då att hon blöder. Jag fattar ingenting och förstår inte var blodet kommer ifrån, säger han.

Han gestikulerar med händerna, rullar på stolen och berättar med hög och stadig röst vad han minns.

– Det är en ganska läskig upplevelse att se sin fru se ut som hon i Carrie, säger han.

”Är extremt håröm”

Åklagaren pressar Daniel om knuffen på Mäster Samuelsgatan och vad som hände när de kom hem. Hur det gick till när han fick in henne.

– Vad drog du i? Frågar åklagare.

– Kläder, vad jag fick tag i, svarar Daniel.

– Kan du ha kommit åt håret?

– Nej, hon är extremt håröm, så det hade inte gått.

Daniel Wahlgren svarar irriterat på åklagarens frågor. Han säger att han var upprörd och orolig, men inte arg på Andrea den kvällen.

Det starkaste "mardrömsminnet" som han ser det är när han märker att hon blöder och han blir chockad.

Åklagaren frågar varför Daniel har ändrat sin version om ljuset från den han lämnade i tingsrätten. Dragkampen om ljuset fanns inte med tidigare.

– Allt kommer inte fram i ett förhör, utan minnesbilder kommer allteftersom. Jag har en fragmentarisk tydlig bild av att vi drar, säger han.

”Alla har väl sin gräns”

– Jag skrek på Andrea och över situationen, säger Daniel Wahlgren.

Han berättar att han inte brukar blir arg när han dricker, men att han just den här kvällen var frustrerad och upprörd. Men inte arg.

– Alla har väl sin gräns, säger han.

Han berättar att han var chockad över att ha sett sin fru agera galet och reagerade inte så mycket över att det hade samlats folk i trappuppgången.

Daniel Wahlgren frågas ut av sin advokat Ola Solomonsson. Han frågar Daniel om han minns om han har använt våld. Han frågar om det har varit någon typ av betvingande under kvällen.

– Nej, jag skulle aldrig få för mig att skada henne. Jag har bara försökt hålla nere henne, säger Daniel.

Han berättar om hur han har fått agera "telefonjour" för sin fru under hennes utbrott.

– Det har varit en lång och pressande period, säger han.

Han berättar om ljuset från Bali. Det som har fått en central roll i förhören även i hovrätten. Han beskriver det som en tung kloss.

”Gav henne en örfil”

Daniel Wahlgren berättar att han en gång gett sin ex-flickvän en örfil. Samma kvinna vittnade mot honom i tingsrätten.

– Det var en händelse i New York. Jag sov och hon hällde vatten på mig och sparkade mig. Då gav jag henne en örfil, säger han.

Klockan 13 återupptogs rättegången. Rätten börjar med att spela upp en ljudupptagning från tingsrätten där ett vittne berättar om sina iakttagelser på Mäster Samuelsgatan.

Daniel Wahlgren gnider sina tinningar och blundar när han hör inspelningen. Vittnet berättar om hur hon och en kompis tröstat Andrea när de hittat henne gråtandes på marken på Mäster Samuelsgatan.

Rätten kallar vittnet som sett misshandeln på Mäster Samuelsgatan. Den händelsen som Daniel Wahlgren fälldes för i tingsrätten.

– Han tog upp henne och slängde henne i en vägg. Jag gick fram och då började han springa därifrån. Jag försökte ringa polisen, men de kom aldrig, berättar vittnet.

– Såg du kraften i det här? frågar åklagaren.

– Jag tycker att det såg ganska hårt ut, svarar han.

”Jag skyddade honom mot polisen”

Rätten förhör ytterligare ett vittne på telefon. Det är den ex-flickvän som han tidigare under rättegången berättat att han har gett en örfil. Åklagaren frågar om Daniel varit våldsam mot henne.

– Det har han absolut varit. Jag kan inte förstå att han inte minns det, säger hon.

Daniel slår ut med händerna och ler när vittnet berättar om hur hon skyddat Daniel när polisen kommit efter att hon blivit slagen. Det ska ha skett upprepade gånger. Han och Andrea tittar på varandra och skakar på sina huvuden.

”Litar inte på ex-flickvännen”

Ytterligare ett vittne kallas in. Det är en vän och före detta flickvän till Daniel som kallas in. Ola Salomonsson, Daniels advokat, frågar henne varför hon själv har bett om att få höras i rätten. Hon svarar att det beror på att hon inte litar på den ex-flickvän som vittnat om att hon blivit slagen.

– Hon har en äganderätt och en besatthet, säger hon.

Har du sett våldstendenser? frågar advokaten.

– Verkligen inte, svarar hon.

Papa Dees vän vittnar

Försvaret kallar in ännu en person som ska vittna mot ex-flickvännens bild av Daniel Wahlgren som en våldsam person. Det är en gammal vän till Daniel som ger sin version av vem Daniel Wahlgren är och hur hans relation varit ex-flickvännen såg ut.

Reagerade du på ex-flickvännens vittnesmål om våld i relationen? frågar advokat Salomonsson.

– Jag tyckte att det var märkligt att det här plötsligt kom fram. När vi är ute och turnerar så köper Daniel presenter till hennes barn och de ses fortfarande. Jag umgås själv med henne och hennes man och har tillräckligt förtroende för henne för att vilja veta vad hon pratar om, svarar vittnet.

Förhandlingen avslutas och tas upp i morgon klockan 9.30.

Publicerad: