EU-valet 2014

Toppkandidaterna grillades via Youtube

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Rörig men engagerad debatt

Youtube, dramatisk Hollywood-vinjett och Tingelinglåt om vikten om att rösta.

Agenda satsade hårt för att fånga den yngre målgruppen i kvällens EU-valsdebatt.

Partiernas toppkandidater samlades i SVT:s Agendas studio för en sista grillning innan söndagens val till EU-parlamentet.

Agenda prövade en ny form för debatten och lät tittarna ställa frågorna via Youtube-klipp. Överhuvudtaget hade Agenda satsat på ett lättillgängligt anslag och inledde med en vinjett där toppkandidaterna presenterade i bästa Hollywoodsåpa-stil – i intima klipp vände de sig mot kameran och sökte kontakt med ärligast möjliga blick.

Inga överraskningar

Tittarna har under en tid kunnat skicka in sina frågor till Eva-Britt Svensson (V), Carl Schlyter (MP), Marita Ulvskog (S), Marit Paulsen (FP), Lena Ek (C), Ella Bohlin (KD), Gunnar Hökmark (M), Sören Wibe (JL) på SVT:s EU-valsajt på Youtube. Programledare Karin Hübinette fördelade sedan ordet i studion.

Men frågorna handlade under den första timmen om ungefär samma saker som tagits upp i de senaste partiledardebatterna i tv: Fildelning, jobben, den ekonomiska krisen, EU-parlamentarikernas löner och klimatet.

Smittande engagemang

Överlag var debatten intensiv och ibland svår att följa eftersom alla pratade i munnen på varandra. Något som nödvändigtvis inte behöver vara negativt, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin:

– Deras engagemang smittade verkligen. Det var fart och fläkt och en riktigt rolig debatt. Det rådde ingen tvekan om att de brinner för sina uppgifter, det tror jag kan engagera väljarna också.

Hon tycker att Agendas grepp med Youtube-frågor fungerade mycket bra.

– Det var bra att att tittarna kunde delta och skicka in sina egna frågor.

"Alla var bra"

Mellin tycker att alla toppkandidaterna klarade sig bra.

– Möjligtvis gav Kristdemokraternas Ella Bohlin ett lite repeterat intryck. Men jag överraskades av att Sören Wibe fick så mycket plats i debatten. Jag trodde att Junilistan skulle bli mer marginaliserat.

Så mycket nytt tror inte Mellin framkom av debatten – det handlade mer om att kandidaterna fick en chans att presentera sig och och sina åsikter.

Tror du debatten påverkade många i hur de ska rösta?

– Många frågor blev röriga och svåra att följa. Till exempel klimatfrågan, där det handlade mycket om olika procentsatser och "innetugg". Däremot tror jag att kandidaternas engagemang kan ha smittat – åtminstone kommer inte färre att rösta efter det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2014

EU-valet