Lugnt och grönt i trädgården

Sök harmoni och vila i spirande grönska.

1 av 18

Grönt ger en härlig känsla av harmoni och är vilsamt för ögat.

Efter en lång kall vinter välkomnar vi naturens spirande grönska.

Ett grönt rum i trädgården är den perfekta platsen för avkoppling.

Visst är det trevligt med glada färger i utomhusmiljön, men ibland kan det vara skönt men en sparsmakad färginredning.

Att låta gröna nyanser ta över trädgården blir allt vanligare ... Och det finns många dekorativa bladväxter att välja på. Till de allra vackraste hör utan tvekan funkia. Den finns i många olika former och bladfärger i alla möjliga nyanser – grönvitt, grönblått och gröngult. Funkian får vackra blommor, men det är de dekorativa bladen som är den här perennens främsta behållning. Funkian är användbar i många sammanhang, som marktäckare, kantväxt eller som dekoration i urna.

En rabatt med växter som går ton i ton komponerade på ett smakfullt sätt blir aldrig tråkig utan tvärs om så framhävs detaljerna i trädgården när ögat inte störs av en massa starka färger.

Djärva bladformer

Ett sätt att skapa spänning är att spränga in växter med djärva bladformer eller mönster. Planteringarna blir också intressantare om de innehåller växter i olika höjder, låt gärna några riktigt höga, vitblommande växter sticka upp som fyrbloss i det gröna växthavet. Eller låt några lågväxande marktäckare med vita blommor lysa upp i framkant på den gröna rabatten. Vitt ger en känsla av renhet och friskhet samtidigt som de vita blommorna i kombination med gröna bladväxter utstrålar harmoni.

Med tanke på den korta sommar vi har i Sverige är det en god idé att även välja några växter som är gröna året om.

Gör en grön vinterträdgård

Från slutet av oktober till maj är många av trädgårdens buskar och träd avlövade och perennerna sover större delen av säsongen. Väljer man en del åretrunt-gröna växter får trädgården liv och karaktär även under de kalla månaderna. En barrväxt täckt med pudersnö blir ett vackert blickfång i trädgården vintertid. Det finns många trevliga barrväxter att välja på alltifrån lågväxande varianter av krypen, dvärgtuja eller klottuja till riktigt högväxta varianter som pelartuja, vanlig idegran och cypress.

Krypande former av barrväxter gör sig utmärkt i slänter eller som utfyllnad i stora rabatter. Buxbom är en annan trevlig växt som är grön hela året. Den som är lite kreativ kan dessutom klippa buskarna till häftiga runda bollar eller någon form av fantasidjur.

Ringlande gångar

Ett sätt att förstärka det mjuka och harmoniska intrycket som det gröna trädgårdsrummet ger är att lägga gångstråken i mjukt böljande former.

Små stilla eller försiktigt porlande vattenarrangemang förstärker också njutningen i den gröna trädgården. För vad kan vara skönare än att koppla av i denna lugna oas och höra det svaga porlandet av vatten?

Text och foto: Britt-Louise och Göran Malm

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård