UD: Hon får vända sig till ambassaden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-20

Kampen om Thor förs med privata donationer

Inspärrad på barnhem Svensk-amerikanske Thor, 1, kidnappades av sin pappa på Alla hjärtans dag i år. Nu är han funnen i Guatemala där han sitter på ett barnhem samtidigt som en rättsprocess pågår mellan pappan och hans mamma Mia Danielsson. ”Det är som en dålig B-film”, säger hon.

Mia och Thors mardrömslika situation är som en Kafkanovell.

Varken USA eller Sverige vill hjälpa dem.

– Jag vet inte hur länge hon orkar, hon är på väg att bryta ihop, säger Mias vän Camilla Gevide.

När Mia Danielsson polisanmälde pappan till sin son Thor började mardrömmen på riktigt. Han hade misshandlat både henne och ettåringen – och fick besöksförbud under processen då hon ansökte om ensam vårdnad i USA där familjen befanns sig.

Men när beskedet skulle komma hävdes besöksförbudet under fyra timmar – och pappan tog Thor och flydde till Guatemala.

Problem ett: Det svenska passet

Mia och Thor har båda dubbelt medborgarskap, både svenskt och amerikanskt. De är mantalskrivna i Sverige.

Thors pappa har även han dubbelt medborgarskap: amerikanskt och taiwanesiskt.

Mia fick inledningsvis hjälp av konsuln från USA:s ambassad i Guatemala City, Barbara Armstrong. Men i samma ögonblick som hon förstod att Mia reste på svenskt pass - hon har inget amerikanskt – så var det slut på den hjälpen. Mia lämnades ensam i ett land där hon inte kan språket.

Problem två: Den amerikanska domstolen

– Eftersom vårdnaden avgjordes i amerikansk domstol, och brottet begicks på amerikansk mark mot amerikansk lagstiftning så är det amerikanska myndigheter som ska hjälpa Mia, säger Amelie Heinsjö på UD:s presstjänst.

Men hon är ju svensk?

– Ville hon vara helt säker på att beslutet skulle gälla även i Sverige skulle hon ha lämnat ansökan om ensam vårdnat till svensk domstol.

Problem tre: Guatemalas myndigheter

Och kanske i Guatemala också. För trots att Guatemala har utlämningsavtal med USA och har anslutit sig till Haagkonventionen om barns rättigheter – så tänker de nu hålla en egen rättegång om vårdanden om Thor. Det räcker med att pappan säger att han flyttat till Guatemala.

Interpol som befinner sig i Guatemala är lika handfallna som Mia.

Problem fyra: Pengarna

Varken svenska eller amerikanska myndigheter hjälper Mia ekonomiskt. För att få juridisk hjälp av en amerikansk advokat är hon beroende av pengar som bland annat Aftonbladets läsare skänker till henne.

– Hon behöver runt 10 000 kronor i veckan för att bo och få juridisk hjälp i Guatemala. Det är endast tack vare privatpersoner som Mia klarat sig så här långt, säger Camilla Gervide.

Problem fem: Byråkratin

– Det har hur inte inkommit någon begäran om ekonomisk hjälp, säger man på UD:s presstjänst.

Vilket inte riktigt stämmer. Mia Danielsson har hört av sig till UD flera gånger och bett om hjälp. Då har hon fått till svar att de måste vända sig till USA.

– Och "Lycka till", hade de mage att säga sist, säger Camilla Gervide.

Men när Aftonbladet ringer upp UD låter det annorlunda. Vi får ett helt annat besked:

– Hon kan vända sig till Sveriges ambassad i Guatemala och ansöka om ekonomisk hjälp – och jag vet att de haft kontakt i dag, säger Amelie Heinsjö på UD:s presstjänst.

Aftonbladets
bloggar