Ufo-arkivet: Vi har inget att dölja

NYHETER

Satelliter, astronomiska konstellationer och varmluftsballonger. Per Söderberg, ufo-handläggare vid FOI, kan ge en naturlig förklaring till nästan alla ufo-observationer.

Sveriges Arkiv X ligger i Kista i nordvästra Stockholm. På Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) huvudkontor arbetar Per Söderberg, förste forskare inom hydroakustik och ufo-handläggare.

– Många gånger är det lättförklarliga fenomen. Väldigt ofta är det satelliter eller astronomiska konstellationer med planeter och stjärnor. Om det är något som behöver utredas mer överlåter vi det på UFO-Sverige, säger Per Söderberg till TT.

De sistnämnda är en ideell organisation som beskriver sig själva som landets enda vetenskapsinriktade ufo-organisation.

På grund av resursbristen har inte FOI någon plan att, likt Storbritanniens försvarsdepartement, lägga ut dokumenten på internet.

– Det skulle ta flera månader att scanna in det materialet. Sedan måste det granskas också eftersom vi inte får lämna ut personuppgifter.

TT: Så det är inget Försvarsmakten vill dölja i dokumenten?

– Nej.

TT: Vad tror du själv, har vi haft besök från yttre rymden?

– (Skratt) Vad jag än svarar på den frågan blir det fel. Jag kan säga så här, det finns definitivt liv utanför jorden. Det tror jag stenhårt på.

TT