Nyheter

”Viktigt att modernisera distributionen av musik”

NYHETER

Maud Olofsson chattade med Aftonbladets läsare

Maud Olofsson säger: Hej nu är jag på plats. Har ni några frågor till mig?
Martin säger: Vad är din respons på Börje Hörnlunds kritik på dn.se? Är det försvarbart att gå emot partiet i Kärnkraft-frågan?
Maud Olofsson säger: Den klimat och energiuppgörelse som vi gjort är den mest ambitiösa i världen. Det är Centerpartiet mycket glad och stolt över och vi får i kompromissen leva med att några gamla kärnkraftsreaktorer i så fall byts ut om någon vill göra det. Dock utan statligt stöd. Uppgörelsen innebär at 50% av energin ska komma från förnybart. Det tycker jag är toppen.
Emma säger: Vad gör centerpartiet för att få upp intresset av valet till europaparlamentet?
Maud Olofsson säger: Vi försöker lyfta de stora och viktga frågorna som fred, klimat, jobb, brottslighet och som kräver att vi samarbetar över gränserna. Europas förenta krafter kan göra så mycket för att rädda framtiden och världen
Jesper säger: Kommer Centern att förändra sin syn på fildelning/upphovsrätt nu när partiet helt plötsligt är mindre än Piratpartiet?
Maud Olofsson säger: Vi har varit väldigt tydliga med att ställa krav på de som producerar att vi tycker att man måste hitta system för att kuna ta betalt för sina alster men vi måste också ha respekt för att de som skapar musik, lyrik, bilder, böcker och annat också får betalt för sitt arbete. Det är en svår balansgång men det är viktgt att vi ser båda sidor.
Kjell säger: Vad tänker du göra för att folk skall ha möjlighet att bo kvar i inlandet i Norrland. De flesta förändringar som är gjorda är till fördel för storstadsmänniskor. Det verkar som dina kämpartakter för Norrland försvann i samma stund du kom innanför tullarna i Stockholm.
Maud Olofsson säger: Regeringen har mycket tack vare Centerpartiet presenterat en strategi för landsbygden. Fler småföretag, lättare att bygga strandnära, mer resurser till vägarna, mer bredband, utbyggnad av hållbara energilösningar mm är konkreta förslag för att stärka både inlandet och landsbygden. Hela vår energiomställning ger fantastiska möjligheter för inlandet tillsammans med gruv- turist- och skogsnäringen bla.
Affe säger: Kan Ni tänka Er att förstatliga delar av de stora arbetsgivarna som Volvo, Saab eller Ericsson för att undvika hög arbetslöshet till 2010?
Maud Olofsson säger: Nej.
Marcella säger: Hej Maud! Just nu satsas de mycket på jobbcoacher i hela landet! Vad är dess syfte och vad är det för jobb som de arbetslösa ska söka till?
Maud Olofsson säger: Syftet är att vaje arbetslös individ skall få hjälp med att fundera över vad man är bra på, vad man kan förbättra och hur man skall rusta sig för att kunna få ett nytt jobb. Det är långt bättre än alla meningslösa program som inte ledde någon vart.
Vargen säger: Hej, Vilka är centerpartiets tre viktigaste frågor just nu tycker du?
Maud Olofsson säger: Jobb och företagnde, klimat och energi och att förnya välfärden
Kroken säger: svår balansgång när det gäller fildelning, säger du. Tycker du att ni håller balansen bra nu? med tanke på utgången i TPB-målet.
Maud Olofsson säger: Jag skall inte kommentera olika domslut men jag tycker att det är viktigt att modernisera distributionen av musik, böcker och annat men också ge möjligeheter för de kreativa företagen att leva på sitt skapande.
hobbe säger: vad tycker du om sveriges invandrapolitik?
Maud Olofsson säger: Jag tycker det är bra att många företagsamma människor vill komma till Sverige. Vi kommer att behöva alla som vill komma hit omvi skall klara framtidens välfärd. Men det bygger på att man för möjlighet och jobba och försrja sig själv. Där har vi misslyckats. Därför föreslår vi att förstärka skolan, förbättra företagandet, renovera dåliga boendemiljöer som några sätt att bryta en dålig trend.
Stefan säger: Hej Maud. Tack för en än så länge riktigt bra insats i regeringen. Min fråga till dig är hur det blir med rotavdragen. Skall företagen kvitta ROT- avdragen eller skall privatpersoner sköta detta själva ? Och om det blir företagen hur skall vi då kunna kolla att personen i fråga inte redan nyttjat avdraget till fullo? mvh. stefan, borås
Maud Olofsson säger: Tack.Det är företagen som får tillbaka pengar från skattemyndigheten och dom har lovat att ge snabba besked till företagn så att de vet om varje enskild har utnyttjat sin kvot. Det måste synas direkt vad det kostar för den som köper. Så ökar vi eterfrågan på ROT tjänster
Fd borgare säger: Hur kan ni i regeringen uppmana folk att starta eget utan att tala om vilka risker detta innebär om man blir sjuk. Har själv varit företagare i ett AB och fick svåra hjärtproblem med följd att företaget gick i konkurs. Försäkringskassan tycker nu att jag enbart betraktas som boende i Sverige och därför betalas det bara ut ca: 6200 kr månad efter skatt. Har man som jag betalat skatt och arbetsgivaravgifter hela livet och sedan bli behandlad sämre än ett djur?
Maud Olofsson säger: För att vara ärlig så är systemet inom socialförsäkringarna väldigt mycket uppbyggd på att man skall vara anställd. Vi tänker ändra på det och anpassa reglerna bättra efter hur det är att vara företagare.
Alex von Fersen säger: Vad anser Centerpartiet att man bör göra åt oroligheterna i Rosengård? Politikerna verkar inte lyfta ett finger...
Maud Olofsson säger: Som jag svarade tidigare så handlar det om att alla som kommer hit kan jobba och försörja sig själv.Många av de som kommit till Sverige har varit oerhört företagsamma och det borde man väl kunna bygga vidare på. Sedan måste både boendemiljöer, skolor, myndighetsnärvaro bli mycket bättre. Där man jobbat förebyggande så har det också fungerat bättre i krissituationer.
Moderator säger: Nu tar vi två sista frågor.
Nora GF säger: hej när kommer den ekonomiska saken att vända enligt dig
Maud Olofsson säger: Det är så svårt att säga. Vi ser väl en del positiva tecken men jag tror vi måste förbereda oss på en svår period framöver. Men vi kan använda den för att rusta oss för framtiden. Om vi kunde använda klimatkrisen till att skapa nya jobb så skulle vi kanske också kunna vända den ekonomiska krisen
Alfons säger: Vad tycker ni om svergiedemokraternas syn och åsikter på invandrare. Kan man förvänta sig något samarbete med sverigedemokarterna inom den närmaste framtiden?
Maud Olofsson säger: Om man inte respekterar alla människors lika rätt och värde utan pekar ut vilka som är onda och goda efter hudfärg så hör man inte hemma i ett svenskt parlament. Jag kommer att använda varje minut för att kämpa för respekten för varje individ. Hoppas att du hjälper mig
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Maud Olofsson – och alla ni som ställt frågor!
Maud Olofsson säger: Tack för alla intressanta frågor. Nu går jag tillbaka till centerstäman. Mer om våra besut hittar ni på www.centerpartiet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter