Här är kandidaterna till EU-parlamentet

Under sju onsdagar kommer vi att presentera partiernas toppkandidater till i EU-valet.

Här är Miljöpartiets och Vänsterpartiet toppnamn.

1. Carl Schlyter, Miljöpartiet

Foto: Fredrik Hjerling
Carl Schlyter vill vara klimatets, djurens och integritetens försvarare i EU-parlamentet.

Namn: Carl Schlyter.

Ålder: 41 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Linköping.

Gör: EU-parlamentariker.

Varför kandiderar du?

– För att klimatet, djuren och integriteten behöver försvarare i parlamentet som annars skulle domineras av storföretagens intressen.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Miljö, mat, klimat och integritet. Mindre stress på människor och miljö ger ökad livskvalitet. Finanskris, miljökris och social kris hänger ihop, man kan bara lösa dem tillsammans, inte enskilt.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Bra val om du vill ha god säker mat, frihet från miljöförstöring och övervakning. Jag vet hur EU fungerar och kan använda kunskaperna för förändring samtidigt som jag är kritisk till EU och inte lämnar makt till EU i onödan.

Carl Schlyter står som nummer ett på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet.

2. Isabella Lövin, Miljöpartiet

Foto: Fredrik Hjerling
Isabella Lövin vill förändra EU:s destruktiva fiskepolitik.

Namn: Isabella Lövin.

Ålder: 46 år.

Familj: Dottern Ester 20 år, sonen Gunnar 18 år. Särbon Lasse.

Bor: Nacka.

Gör: Journalist och författare, mest känd för prisade boken "Tyst hav - jakten på den sista matfisken" (2007).

Varför kandiderar du?

– Jag fick som ickepolitiker chansen att få komma in i Europaparlamentet och förändra sådant som upprört mig mycket länge. Hur skulle jag kunna tacka nej till en sådan chans?

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Jag vill förändra EU:s destruktiva fiskepolitik. Den påverkar oss ända in i våra havsvikar, och ända upp på våra mattallrikar, och den påverkar också fattiga fiskares möjligheter att tjäna sitt levebröd i u-världen. Just under denna mandatperiod ska denna fiskeripolitik göras om i grunden och parlamentet kommer att få makten att besluta om den.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Havsmiljön påverkar hela planeten, och fisken i havet påverkar hela havsmiljön. Det här är en fråga fullt i klass med klimatfrågan. Viktigt också att säga att De gröna i Europa har en gemensam valplattform, en Green new deal som ska skapa fem miljoner nya gröna jobb och klimatsäkra hela EU:s budget. Det är sådant vi ska använda europasamarbetet till. De andra partikandidaterna i Sverige kan låta miljöengagerade, men många av deras partikamrater i Europa jobbar i helt andra riktningar. En röst på Miljöpartiet är den enda säkra rösten på ett Europa som jobbar stenhårt mot klimatförändringar och utfiskning.

Isabella Lövin står som nummer två på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet.

3. Bodil Ceballos, Miljöpartiet

Foto: Fredrik Hjerling
Bodil Ceballos (MP).

Namn: Bodil Ceballos.

Ålder: 51 år.

Familj: Sambo och två vuxna barn

Bor: I Axmar Bruk på Gästrikekusten.

Gör: Riksdagsledamot samt migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Varför kandiderar du?

– För att kunna vara med och påverka utvecklingen i Europa och i världen. I synnerhet genomförandet av den gemensamma asyl- och migrationspolitiken samt att EU ska ta sitt ansvar i världen gentemot fattigare länder. Nu präglas politiken mest av egoism.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Klimat, global rättvisa, en human migrationspolitik. Mänskliga rättigheter och minoritetsfrågor ligger mig också varmt om hjärtat.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten och det finns bara en partigrupp i Europaparlamentet som tar den på fullt allvar. Den gemensamma asyl- och migrationspolitiken är högaktuell under kommande mandatperiod då den förväntas bli likadan överallt. Det viktigaste för mig är därför att vi blir många gröna i parlamentet från alla länder för att ha styrkan att leda de europeiska länderna in på en bättre väg, både när det gäller klimat och en human migrationspolitik. Den nuvarande konservativa mandatperioden har varit fem förlorade år för både miljön och humaniteten.

Personligen tror jag att jag kan tillföra något i den europeiska politiken. Jag har tidigare jobbat med EU-parlamentsfrågor i 10 år och har därför kort startsträcka. Jag är mångspråkig och välbekant även med de sydeuropeiska kulturella koderna. Jag är jurist med inriktning på miljö- och utlänningsrätt. Jag kommer att ingå i den Gröna gruppen där vi är överens om det allra mesta till skillnad från i övriga grupper där åsikterna spretar betänkligt. Det är därför lättare att rösta "rätt".

Bodil Ceballos står som nummer tre på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet.

1. Eva-Britt Svensson, Vänsterpartiet

Foto: Vänsterpartiet
Eva-Britt Svensson vill inte ge EU mer makt.

Namn: Eva-Britt Svensson.

Ålder: 62 år.

Familj: Döttrar, barnbarn.

Bor: Hyresrätt i Växjö.

Gör: Mitt yrke är kanslisekreterare men arbetar nu som EU-parlamentariker.

Varför kandiderar du?

– Jag kandiderar för att vara folkets röst i EU - mot EU-eliten och byråkratin. Jag är, och vill fortsätta att vara, en stark röst för de grupper som annars så sällan kommer till tals inom EU-systemet: Kvinnor, arbetare, EU-kritiker, socialister, freds- och miljöaktivister. Jag kommer att förena en stark EU-kritik med en konsekvent vänsterpolitik.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Demokratifrågorna: Att arbeta emot att EU får mer makt, att miljöhänsyn, folkhälsa, alkoholpolitik och löntagarnas rättigheter inte ska ses som handelshinder. Jag vill också jobba för jämställdhet, löntagarna, demokrati och miljö.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Man ska rösta på Vänsterpartiet för att vi är det mest EU-kritiska partiet och för att vi är de som jobbar hårdast. Det är vi som försvarar kollektivavtal och strejkrätt, det är vi som driver jämställdhetsfrågorna starkast, det är vi som driver på i miljö- och klimatfrågorna, det är vi som jobbar för offentlighet, för en human asyl- och invandringspolitik, att stoppa olika former av övervakning och kontroll som begränsar våra fri- och medborgerliga rättigheter, mot EU:s militarisering och för fredsskapande dialog.

En röst på Vänsterpartiet är också en röst på dem som lever som de lär. Vi berikar oss inte på politiska uppdrag utan motarbetar de höga lönerna och ersättningarna. I väntan på att vi får igenom våra krav så skänker vi bort det som överstiger en normalinkomst.

Eva-Britt Svensson står som nummer ett på Vänsterpartiets lista till EU-parlamentet.

2. Hanna Löfqvist, Vänsterpartiet

Foto: Vänsterpartiet
Hanna Löfqvist vill förena vänsterpolitik med EU-kritik.

Namn: Hanna Löfqvist.

Ålder: 32 år.

Familj: Singel, med en stor och lagom tjock familj i Blekinge.

Bor: Akalla.

Gör: Jobbar heltid med feministisk organisering för Vänsterpartiet.

Varför kandiderar du?

– Därför att det behövs fler smarta politiker på plats (som inte är lastgamla, slipsprydda män) som kan förena vänsterpolitik med EU-kritik.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Fackliga rättigheter, klimaträttvisa och jämställdhetsfrågor.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Det viktiga är att lägga sin röst på Vänsterpartiet. Ju fler som gör det, desto fler är vi som kommer in.

Hanna Löfqvist står som nummer två på Vänsterpartiets lista till EU-parlamentet.

3. Mikael Gustafsson, Vänsterpartiet

Foto: Vänsterpartiet
Mikael Gustafsson vill granska och syna korkade EU-beslut.

Namn: Mikael Gustafsson.

Ålder: 43 år.

Familj: Gift och har två barn.

Bor: Nynäshamn.

Gör: Trafik- och klimatpolitisk sakkunnig i riksdagen.

Varför kandiderar du?

– För att det är demokratiskt viktigt med EU-kritiska röster i parlamentet och för att det behövs en rättvis global miljö- och klimatpolitik.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Jag brinner för miljö-, klimat- och hållbara transportfrågor. Jag vill även se en rättvis handel som gynnar fattiga länder. Viktigt för mig är jämställdhet mellan kvinnor och män.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Du ska rösta på Vänsterpartiet, som granskar och synar korkade EU-beslut. En röst på Vänsterpartiet innebär att besluten istället blir rättvisa, jämställda och miljöinriktade.

Mikael Gustafsson står som nummer tre på Vänsterpartiets lista till EU-parlamentet.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet