”Vi hade sex i guvernörs- residenset”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

DÅ: Perfekt familjelycka NU: Infekterad vårdnadstvist

1 av 5 | Foto: Foto: AP
3 september 2008 Gravida Bristol Palin hand i hand med fästmannen Levi på det republikanska partikonventet i Minnesota.

NEW YORK. Det var bilden av den perfekta lyckan:

Sarah Palins gravida tonårsdotter Bristol hand i hand med prydlige fästmannen Levi på det republikanska partikonventet i Minnesota.

Sedan dess har den bilden krackelerat från kant till kant och tonåringarna är nu indragna i en brutal, smutsig vårdnadstvist hemma i Alaska.

– Jag känner mig värnlös i en kamp mot Sarah Palin, hon är känd för sin hämndlystnad, säger Levi Johnston.

Situationen var i och för sig skakig redan före det där näpna fotoögonblicket i Xcel Center i St. Paul i september 2008.

Bara dagar dessförinnan hade John McCains nyutnämnda vicepresidentkandidat tvingas erkänna att internetryktena stämde – hennes blott 17-åriga och högst ogifta dotter Bristol var verkligen gravid.

Det var en nyhet som inte direkt roade Alaska-guvernören Palins konservativa supportrar, många fasta i övertygelsen att sex utanför äktenskapet är en styggelse.

Ännu viktigare var dock att unga Bristol inte övervägde abort och när mamma Sarah gick ut med löftet att Bristol och pojkvännen Levi Johnston skulle komma att förlova sig före förlossningen var den lilla revan i en annars solitt konservativ rustning förlåten.

Edsvurne fiende

Så i stället för fientlighet mötte den bildsköne hockey-hunken från lilla Wasilla jubel och värme under den där egendomliga sensommarkvällen då svärmor höll talet som fick det republikanska konventet att gå i spinn och han fanns där som en självklar del av den stödjande familjen.

Mötte han dem i dag är risken dock överhängande att deltagarna från konventet skulle kasta ägg på honom.

Johnston har under det dryga år som gått sedan dess hunnit bli familjen Palins edsvurne fiende.

Han och Bristol infriade visserligen svärmoderns löfte och var förlovade när sonen Tripp föddes i december förra året. Men de bröt den strax därefter och innan någon hann reagera var Levi och Alaska-guvernören indragna i ett smutsigt skyttegravskrig.

– Sarah var medveten om att jag och Bristol hade sex i guvernörsresidentet, sa Levi i en frapperande öppenhjärtig intervju i Tyra Banks tv-show.

– Han är en simpel lögnare, replikerade Palin.

När hon sedan, till allmän förvåning, avgick som guvernör trappade den 19-årige svärsonen upp konflikten.

I ett stort reportage i magasinet Vanity Fair påstod han att den konservativa fixstjärnan hoppat av på grund av äktenskapsproblem, oförmåga att sköta jobbet och förhoppningar om lukrativa bokkontrakt.

Återigen blev svaret anklagelser om simpla lögner.

– Men det är synd om honom. Han är bara 19 år och vet inte vad det är han gör och säger. Han hanteras av människor med egna agendor, suckade Palin i samband med ett framträdande hos Oprah Winfrey.

Vika ut sig

Droppen för familjen Palin blev dock Levis beslut att vika ut sig i tidningen Playgirl.

– Jag är inte glad över att Tripps pappa tänker göra karriär i porrbranschen, snäste ex-guvernören.

Och inte långt därefter ansökte Bristol plötsligt om ensam vårdnad om sonen Tripp. Den ansökan har nu mynnat ut i en rättstvist som skulle skrämma till och med Alaskas grizzlybjörnar.

I ett första, skoningslöst förhör med rätten slog Bristol fast att förre fästmannen inte är mogen nog att ta hand om ett barn, är för upptagen med att försöka bli modell och skådespelare, inte har någon fast inkomst och förekommer på olämpliga bilder i omnämnda Playgirl. Hon antydde också att han har drogproblem eftersom han ska ha propagerat för marijuana på Twitter.

Dessutom framhöll Palin att Johnstons egen mamma Sherry just släppts från fängelse, där hon avtjänat en del av treårigt straff för att ha sålt receptbelagda droger.

Slutligen begärde hon att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar för att undvika en mediacirkus.

Det motsatte sig Johnston kraftfullt.

– Jag känner mig värnlös i en kamp med Sarah Palin. Hon är känd för sin hämndlystnad och brukar försöka krossa sina motståndare. Jag är rädd för vad hon kan göra bakom stängda dörrar, sa han under domstolsförhöret.

Förra veckan bestämde sig domaren i Anchorage för att gå på Johnstons linje.

Man har inte kunnat visa att det här fallet rymmer så känsliga detaljer att de inblandades behov av skydd väger tyngre än allmänhetens rätt att, slog han fast och öppnade dörrarna.

Utgången är osäker.

Allt som går att slå fast är att uppgörelsen mellan turturduvorna från konventkvällen i Minnesota lär bli ännu smutsigare än den valkampanj Sarah Palin satte i rörelse samma afton.

Publicerad: