Familjen i Staffanstorp vittnade mot gängkriminell

avEbba Thornéus, Eric Tagesson, Susanna Nygren

1 av 3

Sent på söndagskvällen utsattes ett bostadshus för en kraftig detonation.

Den angripna familjen ska ha vittnat mot en medlem i ett kriminellt gäng under våren 2017 – som dömdes till ett års fängelse.

Den gängkriminelle påstod att sonen i familjen var skyldig honom pengar.

– Det känns som att någon har ett horn i sidan till den här familjen, säger förundersökningsledaren Stefan Svensson till Aftonbladet.

Det var strax innan midnatt på söndagskvällen som ett föremål exploderade vid en bostad i Staffanstorp i Skåne kommun.

I huset bor en person som är anställd vid räddningstjänsten.

Mannen har tidigare fått sin bil sprängd på nyår, rapporterar SVT och polisen rubricerar i nuläget söndagens händelsen som försök till mord.

– Det är tragiskt att räddningstjänstens personal ska bli utsatta för sådana här grejer och jag kan inte förstå varför det blev på det här viset, säger Bo Nilsson, räddningstjänstens yttre befäl, till Aftonbladet.

Medlem i kriminellt gäng

Men attentatet tros inte vara kopplat till mannens yrke.

Samtliga tre boende i villan – mannen, hans sambo och en son i tjugoårsåldern – vittnade våren 2017 i en rättegång mot en 27-årig Staffanstorpsbo med ett långt kriminellt förflutet och enligt honom själv är han medlem i gänget La Familia, vilket Sydsvenskan först berättade om.

27-åringen dömdes till ett års fängelse för bland annat brott mot knivlagen, försök till utpressning - och för att ha stulit familjens bil.

Mannen släpptes den 13 november 2017.

Upprinnelsen till rättegången var en påhittad skuld, då brandmannens son enligt 27-åringen hade en skuld till honom på cirka 20 000 kronor, ett krav som framfördes för första gången våren 2016.

Det framgår också i domen att 27-åringen, sedan många år känner familjen, och pappan i familjen berättar under utredningen 27-åringen praktiserat hos honom och att han är väl bekant med 27-åringens föräldrar.

Hotats med repressalier

Sonen ska även vid ett par tillfällen både 2016 och 2017 ha hotats med repressalier om inte skulden betalades.

Till Aftonbladet säger förundersökningsledaren Stefan Svensson att mycket tyder på att det finns en hotbild mot familjen.

– Nu har det hänt två grejer på ganska kort tid. Det känns som att någon har ett horn i sidan till den här familjen, säger han till Aftonbladet och tillägger att man undersöker all information gällande familjens eventuella kopplingar till 27-åringen.

I nuläget finns ingen gripen eller misstänkt för brottet uppger polisen.

Det är i nuläget oklart vad det var för föremål som utlöste detonationen. Det är inte heller fastställt om explosionen skedde i eller utanför huset, men totalt krossades sju fönsterrutor.

Ingen person skadades av explosionen som orsakade stor materiell skada.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Skåne