Rysk självmordsbomb dödade 20

avSofia Ström, Tobias Österberg

Över 130 personer skadades

Minst 20 personer omkom när en självmordsbombare körde in en skåpbil lastad med sprängmedel i en polisstation i den ryska delrepubliken Ingusjien.

Självmordsdådet i Nazran är det värsta i den fattiga och oroliga delrepubliken på flera år.

Enligt myndigheterna rör det sig om ett självmordsattentat. Gärningsmannen rammade polisstationen med en skåpbil lastad med sprängmedel. Utöver de döda sades minst 30 personer ha förts till sjukhus.

Bomben exploderade just som poliserna radade upp sig för morgonens inspektion.

Gräns Tjetjenien

En poliskälla sade till Interfax att praktiskt tagit alla bilar och byggnader i kvarteret runt polisstationen förstördes av bomben, som sades haft en sprängkraft motsvarande 50 kilo trotyl.

Ingusjien, som gränsar till Tjetjenien, har blivit en av de mest våldsamma regionerna i Ryssland. Attacker sker nästan dagligen mot polis, säkerhetsstyrkor och tjänstemän.

Ingen har ännu tagit på sig attentatet, enligt AP.

Islamiska rebeller?

Enligt Ryssland är det islamiska rebeller som ligger bakom den senaste tidens ökning av våld i delrepubliken.

Kritiker hävdar att myndigheternas maktmissbruk och en florerande korruption är huvudorsaker bakom de ökande spänningarna i regionen.

Ingusjiens president Junus-Bek Jevkurov, som skadades allvarligt av en bilbomb den 22 juni, låg länge i koma men väntas snart kunna återgå till arbetet. Den före detta fallskärmsjägaren – som installerades av Moskva för att återställa ordningen – har försäkrat att han ska bekämpa såväl korruption som rebeller.

Sparkade polischefen

Rysslands president Dmitry Medvedev gav omedelbart Ingusjiens högste polischef sparken och sade att poliserna i princip hade sig själv att skylla.

– Den här attacken hade kunnat förhindras.

Men attentatet visar tydligt att Ingusjien seglat upp som ett av Kremlins största problem.