Så dog Therese

Obduktionen stödjer 16-åringens historia

Therese Johansson Rojo, 15, kvävdes till döds.

Hon hade stora märken runt sin hals som tyder på kraftigt våld.

– De misstänkta ungdomarna börjar komma till insikt om vad som skett. Det är jobbigt för dem, säger kriminalinspektör Sven-Olof Karlsson.

Therese Johansson Rojo blev bara 15 år.
Therese Johansson Rojo blev bara 15 år.

Det preliminära obduktionsresultatet blev klart i går. Det bekräftar den mordmisstänkte 16-årige pojkens historia om hur han dödat Therese.

– Den troligaste dödsorsaken är kvävning. Det kan stämma överens med det pojken berättat, säger åklagaren Karolina Lindekrantz.

Enligt uppgifter är skadorna av den typen att pojken kan ha använt någon sorts redskap att strypa henne med, liknande ett skärp eller en halsduk.

Men det vill polisen inte bekräfta.

”En tunn silverkedja”

– I nuläget går jag inte in på det. Det är något vi pratar igenom med den misstänkte, säger Karin Solberg, informationsansvarig vid polisen.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att Therese ströps med sitt halsband, något som obduktionsresultatet talar emot.

– Hon hade en tunn silverkedja med en berlock på sig. Det kan inte vara den hon kvävdes med. Hon hade rejäla skador runt halsen som tyder på kraftigt våld. Det var stora märken, säger en poliskälla.

Enligt åklagaren hade Therese dessutom skador på kroppen som visade att hon utsatts för annat yttre våld.

Men det var inte dödande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om enstaka blåmärken.

Therese var på fest med sina skolkamrater i skogen i Stureby förra lördagen när hon plötsligt försvann. Vännerna hittade henne svårt skadad i ett skogsbryn. Flickans liv gick inte att rädda, hon dödförklarades på sjukhuset.

Strax därefter greps en 16-årig skolkamrat och hans jämnåriga flickvän, misstänka för mord och anstiftan till mord.

Stärker misstankarna

Obduktionsresultaten ändrar inte misstankarna mot den 16-åriga pojken och hans flickvän. Tvärtom.

Åklagarens starkaste kort är ett ”stort antal” sms mellan flickan och pojken som ska ge stöd för att det var hon som fick honom att döda Therese.

– Vi har en ganska klar motivbild. Jag skulle förklara det som att det gått väldigt snett i en kärleksrelation, säger Karolina Lindekrantz.

Flyttades till rättspsyk

I torsdags flyttades flickan från Kronobergshäktet till rättspsykiatriska kliniken i Huddinge efter att ha brutit ihop i sin cell. Både hon och pojken mår mycket dåligt.

– Ungdomarna börjar komma till insikt om vad som skett. Det är jobbigt för dem. Det kommer inte bli lätt för dem att gå vidare, säger polisens utredare Sven-Olof Karlsson.

Den slutgiltiga rättsmedicinska rapporten kommer dröja ytterligare ett tag.

Man väntar bland annat på resultat från kemiska analyser.

Så hedrar du Thereses minne

Sms:a texten TESS till nummer 72950.

Kostnaden är 25 kronor som oavkortat går till Bris, Barnens rätt i samhället.

Observera att ordinarie trafikavgift för ett sms kan tillkomma, beroende på operatör.

Aftonbladets bloggar
Publisert: