Makalöst, Marit

rit har gjort det igen och fixat en makalös valframgång åt Folkpartiet.PUSS, MIN MARIT Marit Paulsen får en kyss av maken Sture utanför parets husvagn på campingen utanför Stockholm. Ma

avIrene Beertema

NYHETER

Här firar Marit Paulsen (FP) valframgången.

Med belgiska jordgubbar i husvagnen.

– We did it again! konstaterar den nygamla EU-parlamentarikern.

Det är en trött men nöjd Marit Paulsen, 69, som sjunker ner i kökssoffan i sin och maken Stures husvagn på en camping utanför Stockholm.

Betydligt bättre än 2004

Klockan är midnatt och Folkpartiet har just återupprepat succén från 1999 års Europaparlamentsval. I går landade valresultatet på 13,6 procent – betydligt bättre än de 9,9 procent partiet fick förra valet 2004 då Paulsen inte deltog.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. När Marit är med går det bra för FP. Men någon ”Mariteffekt” är hon själv inte intresserad av diskutera.

– Det där får du fråga andra om. Jag har gjort så gott jag kunnat. Jag har talat om vad jag vill göra i Europaparlamentet och hur jag har tänkt göra det.

Vi behöver tanter

– Jag är glatt förvånad och funderar på om vi kanske har ett behov av tanter, säger hon.

Nattens valresultat betyder tre platser i parlamentet mot dagens två.

Marit Paulsen ser fram emot att börja jobba i Bryssel på nytt och har siktet inställt på parlamentets jordbruksutskott.

– Jag är medveten om att det är fullständigt vansinnigt att åka ner till Bryssel och säga att man ska ändra på jordbrukspolitiken. Men någon måste ju våga, säger hon.

Först väntar dock en lång natts sömn. Och sedan en andningspaus hemma i Yttermalung.

– Jag längtar efter att fiska abborre, säger den nygamla EU- parlamentarikern.

Mellins mening

K?äringen, som Marit Paulsen kallar sig själv, återvänder till Bryssel där hon tänker fortsätta där hon lämnade – med mat- och djurfrågor. Folkpartiet fick som väntat en ”Mariteffekt” i valet precis som 1999 då hon kandiderade förra gången. Folkpartiet blir tredje största svenska parti i Bryssel.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet