Svensson utmanade Buzek

1 av 2
Eva-Britt Svensson.

Jerzy Buzek från Polen är EU-parlamentets nye talman. Den enda som utmanade honom var den svenska EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Den tidigare konservativa premiärministern hade inga problem att vinna omröstningen i EU-parlamentet på tisdagen. 555 ledamöter röstade på honom medan Eva-Britt Svensson fick 89 röster.

– Jag gör det för att det åtminstone ska bli någon debatt nu när allt har kokats ihop bakom stängda dörrar, sade Svensson före omröstningen.

Buzeks egen partigrupp, konservativ-kristdemokratiska EPP, och socialistgruppen hade redan på förhand gjort upp om att dela på talmansposten de kommande fem åren. Om två och ett halvt år tar därför en socialist över talmansklubban, troligen den tyske socialdemokraten Martin Schulz.

Även liberaler och den nybildade konservativa, EU-skeptiska partigruppen i parlamentet stod bakom Buzek, liksom majoriteten av De Gröna. Det är första gången en politiker från något av de nya medlemsländerna blir talman, vilket ses som en viktig symbol och har fått många att sluta upp bakom honom.

Parlamentets avgående talman Hans-Gert Pöttering fick äran att öppna mötet efter en hastig regeländring i slutet av förra mandatperioden. Det såg då ut som att den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen skulle bli den äldste ledamoten och därmed få hedersuppgiften att välkomna det nyvalda EU-parlamentet. Många motsatte sig detta och reglerna ändrades. I onödan visade det sig. Äldst i parlamentet är nu 81-årige Ciriaco De Mita från Italien, född i februari 1928, några månader före den jämngamle Le Pen.

TT