”En ängel skyddade oss när vi grep Flink”

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
Minns Poliserna Olavi Blomfjord (till vänster) och Berndt Bergström i Stadsparken, där Mattias Flink sköt sex kvinnor. Efter den natten kunde Berndt inte passera platsen på många år, kunde inte förmå sig att gå genom parken.
NYHETER

Solen går upp över Falun och fåglarna sjunger. Polisen Olavi Blomfjord står vid järnvägsspåret. Mot honom går Mattias Flink med en AK?5:a. Han har just skjutit ihjäl sex personer.

–?Jag var inte rädd. Ovanför mig vakade en ängel med utbredda vingar, säger Olavi Blomfjord.

Vi sitter på polisstationen i Falun. Om tre dagar är det exakt 15 år sedan det hände. 15 år sedan Mattias Flink, en fänrik på regementet i Falun, tog sin AK?5:a och sköt sju personer till döds. Han är inlåst på obestämd tid, och i Falun har en minnessten rests. Den står i det gröna friska gräset i närheten av den träddunge där de sex lottorna sköts.

Minnet lever vidare också inom Olavi Blomfjord. Tillsammans med kollegan Berndt Bergström var han den som grep Mattias Flink. Vi sitter på Berndts rum.

–?Det var natt mot lördag och vi hade bara 40 minuter kvar på passet innan vi skulle få gå hem. Egentligen skulle jag inte varit här, det var inte mitt ordinarie pass, säger Olavi.

–?Ja, vi var trötta och hade precis börjat varva ner när en tjej kommer in på stationen för att anmäla sin före detta pojkvän. Han hade varit aggressiv mot henne under kvällen, fortsätter Berndt.

De faller varandra i talet och söker varandras blick, minnena är deras gemensamma.

Medan de tar emot den unga kvinnans anmälan kommer nattens vakthavande befäl in och ropar att någon skjutit sex personer i Stadsparken.

Det är han, säger kvinnan.

Läs hela reportaget i Aftonbladet Härligt Hemma söndagen 5 juli eller prenumerera på Plus!

Victoria Hårdstedt