Ban Ki-Moon: Frige Aung San Suu Kyi

NYHETER

Krävde frigivning av oppositionsledaren

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon krävde under fredagen att Aung San Suu Kyi ska friges.

Rättegången mot den fängslade oppositionsledare Aung San Suu Kyi, som skulle ha återupptagits på fredagen, har uppskjutits en vecka. Det uppger representanter för oppositionspartiet i diktaturen Burma. Aung San Suu Kyi är åtalad för att ha brutit mot sin husarrest, sedan en amerikansk aktivist olovandes och utan inbjudan simmat till hennes bostad. Hon hotas av fem års fängelse vid fällande dom.

FN-chef kräver frigivning

Enligt militärdomstolen ajourneras rättegången till den 10 juli på grund av ett administrativt problem. Två personer som skulle ha vittnat för Aung San Suu Kyi, har förbjudits att framträda enligt en dom i Burmas högsta domstol. Men högsta domstolen har inte formellt meddelat beslutet till militärdomstolen, som därmed skjuter upp rättegången.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon krävde vid sitt möte med militärjuntan att få träffa den fängslade oppositionsledare Aung San Suu Kyi. FN-chefen uppmanade också militärdiktaturens ledare att frige oppositionsledaren och landets andra politiska fångar, uppgav AFP. Enligt FN väntar Ban Ki-Moon på "deras beaktande och svar".

TT