”Nobelpriset till Obama? - Superlöjligt!”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets amerikanska familjer utvärderar Obama

Familjerna Pinkowitz och Brinkman.
Foto: Magnus Wennman
Familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Inför det amerikanska presidentvalet 2008 följde Aftonbladet två amerikanska familjer.

Ett år senare har vi kontaktat dem för att höra deras åsikter om Barack Obamas första år som president.

– Jag tycker faktiskt att han har gjort ett bra jobb. Han har varit mindre liberal än vad jag trodde, säger Collin Brinkman, republikan från Minneapolis.

Aftonbladets läsare kunde följa de båda familjerna under valkampanjen 2008.

Familjen Pinkowitz, demokrater, från Denver, och familjen Brinkman, republikaner, från Minneapolis, berättade öppenhjärtigt om sina förhoppningar och farhågor under valupptakten.

När vi återkommer till dem exakt ett år efter valnatten – så är det två familjer som vill se mer resultat från sin president.

✓ Hur har Obamas första år varit?

Ted Pinkowitz: – Jag ger honom en trea på en skala 1-5. Det är "ofullständigt". Många saker är på gång, till exempel sjukvårdsförsäkringen och vad som ska göras i Afghanistan, men lite har slutförts. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka om Obama så här långt.

Collin Brinkman: – Jag tycker faktiskt att han har gjort ett bra jobb. Han har varit mindre liberal än vad jag trodde. Några av stimulansåtgärderna han har initierat är obegripliga för mig, men jag förstår att han är i en tuff situation och att det är svårt att veta vilken taktik som kan få fart på ekonomin.

✓ Har han levt upp till förväntningarna?

Ted Pinkowitz: – Så här långt tycker jag att han är en briljant talare, men jag vet fortfarande inte om han kommer att vara en bra president. Jag dömer hans presidentskap efter vilka positiva effekter det ger på USA och omvärlden. Han sa att han skulle skapa en positiv förändring i utrikespolitiken, klimatet, finansmarknadsregleringar, ekonomin och sjukförsäkringar. Men än så länge har ingenting fullföljts. De följande månaderna kommer att ge oss svaren.

Collin Brinkman: – Många mindre bemedlade är säkert besvikna. Natten då han valdes sa folk vansinniga saker i tv som: "Jag är så glad att Obama vann, nu behöver jag inte jobba". Jag tror tyvärr att många trodde att deras liv skulle bli dramatiskt bättre om de valde honom och nu upptäcker de att det inte stämmer.

✓ Vad har förbättrats?

Ted Pinkowitz: – Ingenting rent konkret. Men jag känner mig säkrare med Obama som president än jag gjorde med George Bush, eller vad jag hade gjort med John McCain. Jag känner mig säkrare på att min president är en intelligent, fredsälskande man, som hyser en ärlig omtanke om de fattiga och mindre priviligerade.

Collin Brinkman:– Ingenting. Många är fortfarande arbetslösa, det är svårt att få lån till företag, landets skuld är högre än någonsin. Det verkar ändå som om vi håller på att ta oss ur recessionen, men det går långsamt och jag är inte säker på att vi lägger pengar på rätt saker.

✓ Vad har försämrats?

Ted Pinkowitz: – Jag litar inte på Obamas finansminister Timothy Geithner.

Collin Brinkman: – Jag är inte nöjd med hur skattepengarna spenderas. Cash for Clunkers-programmet var en dum idé. (Programmet går ut på att amerikaner kan få skrotpengar från staten för sin gamla bil när de köper en ny, miljövänligare, bil.) Allt som hände var att människor som tänkte köpa en ny bil väntade på att programmet skulle starta. Det ökade inte försäljningen. Jag tycker också det var fel att stimulanspengar lades på infrastruktur. Det skapar inte ny teknik, produkter och marknader som fungerar långsiktigt. Jag tycker inte heller att räddningsaktionen för banker och bilföretag var bra. Förr eller senare måste vi låta företag gå i konkurs samtidigt som vi litar på att den fria marknadsekonomin skapar starkare företag som köper tillgångar, anställer folk och fortsätter verksamheten.

Vad har förvånat?

Ted Pinkowitz: – Ingeting faktiskt.

Collin Brinkman: – Att Obama inte kan få igenom sitt sjukförsäkringsförslag. Jag är glad för det eftersom det absolut inte finns några pengar att betala för det när vi fortfarande inte kan betala för socialhjälp och Medicare (sjukförsäkringssystem för handikappade och människor över 65).

✓ Vilken är den största utmaningen för Obama framöver?

Ted Pinkowitz: –USA:s ekonomi. Det amerikanska folket röstar efter sin ekonomiska situation. Om landets ekonomi inte verkar vända, kan Obama förlora sin starka majoritet i båda kamrarna i kongressen. Om republikanerna får många platser i november nästa år blir det svårt för Obama att driva igenom större förändringar. Ekonomin kommer att bli avgörande.

Collin Brinkman:– Att inte driva vårt land i konkurs. Han måste ta några tuffa beslut och vara en riktig president om han vill göra det som är rätt för landet.

✓ Vad hade varit annorlunda om McCain hade vunnit förra året?

Ted Pinkowitz: – Jag tror att världen skulle vara en farligare plats. McCain skulle inte ge förhandlingar med Iran en chans, han skulle öka antalet trupper i Afghanistan, han skulle försämra relationen med Ryssland och han skulle orsaka skada för miljön. John McCain som president med Sarah Palin som vicepresident skulle inte vara något annat än ett skämt, både här och i resten av världen.

Collin Brinkman: – Ganska lite vid det här laget. Men jag tror stimulansprogrammet skulle sett annorlunda ut och ha fördelat mer makt till det amerikanska folkets att själva vända ekonomin. Jag tror också att situationen i Irak och Afghanistan skulle ha sett annorlunda ut med färre amerikanska döda och bättre mer realistiska planer för att få kriget att ta slut på ett sätt som lämnar båda länderna mer stabila och trygga.

✓ Var det rätt att ge Obama Nobels fredspris?

Ted Pinkowitz: – Ett dåligt skämt av Nobelpriskommitéen. Jag tror det gör Obama mer skada än nytta att bli vald innan han har haft chansen att verkligen slutföra något. Det hade varit bättre att säga att ingen var kvalificerad för priset i år.

Collin Brinkman: – Det är superlöjligt! President Obama har inte gjort någonting för att förtjäna den enastående äran. Det är att insinuera att han är jämlik Jimmy Carter, Desmond Tutu och Moder Theresa. Samtidigt som våldet i Afghanistan har ökat sedan han kom till makten.

Publicerad: