Så blev Obamas första år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA-expert om året som gått sedan Obama valdes

Segrar – i form av goodwill och Nobelpris.

Motgångar – i form av låga opionionssiffror och en envis ekonomisk kris.

Barack Obama har haft stormigt år sedan han valdes till USA:s president.

Jan Joel Andersson
Jan Joel Andersson

Vad Barack Obama framförallt har åstadkommit är att han totalt förändrat omvärldens syn på USA.

Det säger Jan Joel Andersson, programchef och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, och expert på USA och amerikansk politik.

Ekonomi, sjukvård och krig

Sedan är det en annan fråga hur den amerikanska opinionen ser ut.

Men det blir Obamas utmaning under nästa år.

Året som gått har präglats framförallt tre frågor.

Ekonomin

För det första befann sig landet i en djup ekonomisk kris när Obama tog över maken – något av en avskedspresent från den förra administrationen.

– Trots stimulanspaketet befinner sig ekonomin fortfarande i kris. Arbetslöshetssiffrorna är de högsta på 25 år. Men samtidigt betydde stimulanspaketet att regeringen verkligen gjorde något, även om själva paketet kritiserades hårt, säger Andersson.

Sjukvårdsförsäkringen

Året har också kretsat kring Obamas vision om ett nytt hälso- och sjukvårdsförsäkringssystem som omfattar alla amerikaner. Men reformen fastnade nästan omgående och blev en intensiv partipolitisk fråga.

I mitten av september godkände senatens finansutskott godkände förslaget värt 829 miljarder dollar. Men presidenten har fått göra avkall på flera punkter, bland annat det offentligt drivna försäkringalternativet. Med följd att demokraterna varnar för att de inte kommer att godkänna förslaget i representanthuset.

Processen haltar alltså fortfarande kraftigt.

– Det går framåt, men inte så fort och radikalt som många hoppats på. Obama försöker få till en bred uppgörelse, med följd att det blir svårt att hålla ihop det demokratiska partiet, säger Jan Joel Andersson.

Krigen

Obama förklarade omgående att kriget i Irak var en felprioritering – och inledde truppåterdragandet. I stället är det kriget i Afghanistan som måste vinnas. Presidenten tolererar inte att Usama bin Ladin och andra terrorister bakom 11 septemberattacken går fria åtta år senare.

Men kriget går dåligt – och amerikanska befälhavare vädjar nu om få öka antalet trupper kraftigt. Samtidigt har drygt 900 amerikanska män kommit tillbaka från Afghanistan i kistor.

Lägger man till det misslyckade afghanska valet – så förstår man att Obama har problem. Hälften av amerikanarna tycker nu att USA ska dra sig tillbaka.

– Kriget är avgörande. USA måste vinna det på något sätt för att Obama ska ha ett fortsatt förtroendekapital, säger Andersson.

Gigantiska utmaningar

Vad har Obama lyckats med?

– Han har förändrat viljan och samtalstonen med andra länder. Det är Fredspriset ett kvitto på.

Vad gick mindre bra?

– Det var inte rätt prioriterat att åka till det olympiska nomineringsmötet i Köpenhamn för att försöka få OS till Chicago. Speciellt pinsamt blev det när staden sorterades bort nästan först av alla.

Vad händer nästa år?

– Barack Obama har gigantiska utmaningar framför sig och att det är viktigt att opinionen vänder innan mellanårsvalet 2010. Men han har en imponerande regering som utstrålar kompetens. Och den har gjort amerikansk politik rolig igen.

Publicerad: