”FN-chefen duger inte”

NYHETER

Norsk diplomat till angrepp på Ban Ki Moon

Ban Ki Moon duger inte att leda FN, skriver en av Norges två FN-ambassadörer i en svidande, hemlig rapport till utrikesdepartementet i Oslo.

Ambassadören tvivlar på att USA stödjer Ban för en andra mandatperiod.

Foto: AP
Ban Ki Moon.

Ambassadör Mona Juul hudflänger generalsekreterare Ban Ki Moon i rapporten till norska UD för en månad sedan, skriver tidningen Aftenposten.

Rapporten är knappast någon välkomsthälsning inför Bans planerade Norgebesök den 31 augusti, konstaterar tidningen. Rapporten är en utvärdering av Ban efter halva hans femårsperiod som FN-chef och Juuls porträtt är inte smickrande.

Han "får ständigt raseriutbrott"och "anstränger sig för att visa ledarförmåga". Det är svårt att samarbeta med honom, till och med rutinerade medarbetare har svårt att klara av hans utbrott, skriver Juul.

Vakuum efter FN

"Ban och FN lyser med sin frånvaro" i en tid när behovet av organisationen och multilaterala lösningar på internationella kriser är större än någon gång tidigare, rapporterar Juul. Hon säger att organisationen hamnat vid sidan av under den internationella finanskrisen. Det vakuum som då uppstått har fyllts av G20, en samrådsgrupp av bland annat finansministrar och centralbankschefer från några av världens ledande ekonomier.

När det gäller miljöfrågorna arbetar FN fortfarande på att "komma på banan". Och Bans försök att bli de fattigas språkrör har "knappt noterats", skriver Juul.

Politiska kriser är inte hans starka sida, anser Juul. Hon tar hans resa till Burma nyligen som "ett lysande exempel" på hans bristande ledarförmåga.

Bans besök i Sri Lanka i maj vid upplösningen av landets inbördeskrig imponerar inte heller på Juul. Hon beskriver honom som en "maktlös observatör".

Juul säger att Ban är tafatt, svagt engagerad, okarismatisk och ovillig att dela på rampljuset med andra.

"USA har fått nog"

När Sydkoreas dåvarande utrikesminister Ban Ki Moon fick sitt FN-uppdrag hade han gjort sig känd som en byråkrat med lågmäld profil, egenskaper som gav honom USA:s stöd.

Men Mona Juul tror att även amerikanerna har fått nog av honom. Medarbetare i president Barack Obamas regering talar redan om att han inte får fem år till som generalsekreterare, antyder hon.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe säger att UD måste ta Juuls rapport på allvar. Men han vill å andra sidan inte göra någon personlig värdering av generalsekreteraren. Om rapporten säger Störe att det är diplomaternas roll att "rapportera om den rådande stämningen" på stationeringsorten.

"Hårt arbetande"

– Det finns många starka uppfattningar i det här ärendet men jag vill inte dela ut några betyg efter halva mandatperioden, säger Störe till Aftenposten och beskriver Ban Ki Moon som en hårt arbetande person.

– Norge bör vara en kritisk vän och FN bör få ärliga omdömen.

TT