Hittades död efter massakern

Av: Carina Bergfeldt, Thomas Erikson, Staffan Bruun

Publicerad:
Uppdaterad:

Beväpnad man har dödat fem personer och misstänks ha tagit sitt eget liv

1 av 4 | Foto: POLISEN
Ibrahim Shkupolli, misstänks ligga bakom skottdåden i Esbo.

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Fyra människor sköts i dag till döds på ett köpcenter i Esbo i Finland.

Den misstänkte gärningsmannen, Ibrahim Shkupolli, 43, misstänks innan massakern på köpcentret ha mördat sin ex-flickvän, uppger polisen.

På eftermiddagen hittades också ett sjätte offer, vilket polisen misstänker är gärningsmannen själv.

Full panik utbröt i förmiddags efter en skottlossning på köpcentret Sello i Esbo, utanför Helsingfors. Fyra människor dog i skottdramat. De döda är enligt uppgifter tre män och en kvinna. En av männen ska ha träffats av två skott i huvudet, och kvinnan ska ha träffats i magen. Enligt Yle ska skytten ha använt ett 9-millimeters handeldvapen. Polisen bekräftar att det vapen som man fann hemma hos Shkupolli och som han hade använt vid sitt självmord är samma vapen som de fem dödsoffren skjutits med.

”På fri fot”

Enligt vittnesuppgifter avlossades skotten i affären Prismas andra våning.

Ögonvittnen berättar att åtminstone sju skott lossades mot anställda i varuhuset Prisma. Efteråt såg ett ögonvittne en anställd ligga livlös.

Skottlossningen inleddes ungefär klockan 9.20, svensk tid. Gärningsmannen, som uppges ha varit svartklädd, rörde sig i riktning mot Citymarket.

Alla evakuerade

Människor evakuerades både från Prisma och Citymarket.

– Alla mina inköp blev kvar vid kassan och bilen blev i garaget. Det var bråttom bort, men ingen berättade varför vi evakuerades. Alla fick bara order att ta sig ut, säger Pentti Kaukonummi, som var i Prisma-butiken i Sello när skottlossningen ägde rum, till FNB.

”Finns flera skadade”

Polisen gav order om att inga tåg fick stanna i Alberga medan skottdramat pågick.

Kraftigt beväpnade poliser gick klockan 10.21 svensk tid in i köpcentrumet på jakt efter gärningsmannen.

Polisen namngav senare den misstänkte: Ibrahim Shkupolli, 43. Han har bott i Finland en längre tid och är känd av polisen sedan tidigare. Han är tidigare dömd för misshandel och vapenbrott. I samband med misshandelsdomen fick han också besöksförbud av tingsrätten i Helsingfors, skriver FNB.

På en presskonferens avslöjade polisen att en man hittats död, och det var den misstänkte gärningsmannen som tagit sitt eget liv.

Halonen uttryckte sitt deltagande

På eftermiddagen uttalade sig president Tarja Halonen med anledning av skottddramat.

– Vi har i dag fått den sorgliga nyheten om skottdramat i köpcentret Sello i Esbo. Jag vill framföra mitt djupa deltagande till offrens anhöriga och närstående samt min medkänsla med alla dem som berörts av skottdramat, sade Halonen i ett kort uttalande enligt Vasabladet.

Publicerad: