Nyheter

Klart slut för USA:s krig i Irak

NYHETER

Trupperna hem i augusti 2010

Den 31 augusti 2010 ska USA:s krig vara över i Irak, enligt president Barack Obama. Beslutet innebär dock inte att alla USA-soldater åker hem redan nästa år.

I planen ingår nämligen att en styrka på mellan 35 000 och 50 000 ska stanna i Irak för att utbilda den irakiska armén och utföra ”begränsade anti-terrorinsatser”.

Målet är sedan att minska styrkorna till noll den 31 december 2011, uppger TT-AFP-Reuters.

Kompromiss

President Barack Obamas plan för ett hemtagande av USA:s soldater skulle offentliggöras vid ett besök på marinkårsbasen Camp Lejeune på fredagen.

Men nformationen läckte ut på förhand. Anonyma topptjänstemän bekräftade att Obama valt mittenalternativet av de tre varianter som försvarsledningen presenterat för honom.

Obama hade under sin valkampanj lovat ut 16 månader medan 23 månader var den tid som USA:s befälhavare i Irak och Mellanöstern föredrog. Det hela blev en kompromiss.

Utbildare blir kvar

– Presidenten kommer att meddela att det nuvarande stridsuppdraget i Irak kommer att ta slut den 31 augusti 2010. Vid den tidpunkten kommer de återstående styrkorna i Irak att gå in i ett nytt, mer begränsat uppdrag, sade en tjänsteman enligt Reuters.

Målet är sedan ett fullständigt minskande av USA:s styrkor i Irak till den 31 december 2011, enligt AFP.

Det datumet har redan fastslagits i ett avtal från i fjol mellan George Bush och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Reservplan vid behov

USA:s befälhavare i Irak får avgöra detaljerna i hemtagandet.

– De kommer att få påskynda det eller dra ned på farten i enlighet med vad de behöver, lovade tjänstemän.

Samma löfte fick Republikanernas främste man i representanthusets försvarsutskott, John McHugh, när Obama informerade ledande kongresspolitiker om planen.

– Irak står inför stora utmaningar 2009, inklusive parlamentsvalen i december. Våra befälhavare måste ha den flexibilitet de behöver för att svara på dessa utmaningar, och president Obama försäkrade mig att det finns en ”plan B”, sade McHugh.

För närvarande finns 142 000 amerikanska soldater i Irak.

TT-AFP-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter