Han stack sina barn med nålar

NYHETER

Hela familjen terroriserades i flera år – nu åtalas 68-åringen

FAMILJEN HÖLLS FÄNGSLAD Hemmet var barnens fängelse – de bestraffades med knytnävslag, kalla duschar och nålstick – utan omgivningens vetskap. ”Jag har aldrig sett dem gå in eller ut och de har alltid haft fördragna persienner”, säger en granne till Aftonbladet. På torsdag inleds rättegången mot Uppsalapappan. Foto: Jimmy Wixström

Den nu 68-årige mannen låste in barnen och förbjöd dem att gå till skolan.

De tvingades äta ur soptunnor – och stacks med nålar när de var olydiga.

Nu åtalas Uppsalapappan för den mångåriga terrorn.

I åratal har familjen levt i skräck utan omgivningens vetskap. Allting uppdagades i juni när mamman larmade polisen sedan hon och barnen låsts ute av den 68-årige pappan.

– Han hade bytt lås. När polisen kom till platsen började de berätta, säger kammaråklagare Johan Strömbäck.

I förhör beskriver barnen hur de hölls inlåsta och hur pappan tvingade dem att krypa på alla fyra för att ingen skulle se dem inne i lägenheten – och undra varför de inte var i skolan.

– De har haft en svår situation under många år, är väldigt pressade och mår inte bra, säger familjens målsägandebiträde Anna Möller.

Kissade blod

Barnen – som i dag är i 20-årsåldern – har i förhör berättat hur de fått äta mat som kastats i soptunnor. När de var olydiga bestraffades de med peppar i munnen och iskalla duschar.

Den yngste sonens tidigaste minne är hur hans far stack honom med nålar efter att han kissat ner sig i sängen.

Vid ett annat tillfälle ska han ha blivit så svårt misshandlad att han kissat blod och då fått dricka örtte för att bli frisk – i stället för att åka till sjukhus.

Tortyren har pågått utan någon som helst insyn från omvärlden. Socialtjänsten kände inte till familjen förrän mannen greps av polis.

Nu åtalas han för misshandel, olaga frihetsberövande, grov kvinnofridskränkning och olaga hot för brott som ska ha skett mellan 2003 och 2004 samt 2009.

Men enligt mamman har terrorn pågått under 25 års tid. Allting förvärrades när barnen föddes.

”Var inte inlåsta”

Mannen, som ska ha använt sig av tre olika identiteter, nekar till alla anklagelserna.

– De har inte varit inlåsta under den här perioden som påstås, utan de har varit utomlands och fått undervisning där, säger mannens advokat Claes Nylander.

Mannens berättelse styrks av den yngsta dottern. Hon hävdar att mamman och hennes tre syskon ljuger.

– Jag har bedömt att hennes uppgifter inte är lika trovärdiga. Hon är på pappans sida, men hennes uppgifter stämmer inte överens med det pappan eller övriga vittnen säger, säger Johan Strömbeck.