Kaos i Säter: Dammen nära att brista

LIVSFARLIGT LÄGE Fördämningarna vid sjön Ljustern har nått bristningsgränsen och räddningstjänsten och frivilliga jobbade för högtryck. Men ännu finns det mycket att göra och arbetet kan ta upp till två veckor. Samtidigt säger kommunenes säkerhetsansvarige att det inte får komma en millimeter mr regn om dammen ska hålla. foto: Ulf Palm/Scanpix
NYHETER

Hela Säterdalen är avspärrad.

Brister dammen i Ljustern blir området livsfarligt.

– Det får inte komma en millimeter till, säger kommunens säkerhetsansvarige Torbjörn Orr.

Skyfallen har ställt till med kaos i södra Dalarna.

Mellan Klenshyttan och Grängesberg har delar av riksväg 50 spolats bort och vägen är avstängd tills vidare.

Bara sandsäckar skyddar

Värst har det varit runt Säter, där sjön Ljustern stigit med 130 millimeter sedan i lördags. Bara sandsäckar hindrar nu en mindre katastrof med skador för miljoner.

Ingen människa har hittills skadats.

Sent i natt var läget spänt men under kontroll. Räddningstjänst och frivilliga jobbade med att sänka vattennivån i sjön via sex utlopp i stället för normalt två.

– Vi har höjt fördämningarna ett par decimeter också. Men vi måste ha bort en meter från sjön och det kan ta en till två veckor, säger Torbjörn Orr.

I naturskyddsområdet vid Säterdalen har polis och räddningstjänst spärrat av varenda stig och vandringsled tills vidare.

Kan bli mycket farligt

– Det finns lekparker, vandringsleder och annat. Skulle det brista vid Ljustern kan vattnet stiga tiotals meter på vissa håll där, det blir mycket farligt, säger Orr.