De jagar våra barn på nätet

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Det tar 10 sekunder – sedan haglar det inviter över ”Linn”: Gillar du äldre killar?

Det tar tio sekunder innan 13-åriga Linn får det första erbjudandet.

”Du får 200 om du klär av dig. Snälla. Har du cam?”

Mannen som undrar är i 40-årsåldern och bor i Umeå.

De är vuxna män, i alla åldrar och från alla samhällsklasser. De bor i hela landet, i städer och på landsbygden.

Den gemensamma nämnaren är att de är män, som hittills ganska ostört kunnat jaga sina villebråd – våra barn – på internet, i syfte att på olika sätt tillfredsställa sig sexuellt.

De är inte svåra att finna, tvärtom. Vår fingerade person, 13-åriga Linn, har knappt hunnit logga in på den populära chattsajten snyggast.se innan männen kastar sig över henne.

Filmar skrevet

Signaturen ”tjejsokes” är 30 år, berättar han. Linn svarar:

– Jag är bara 13.

– Men du kanske gillar äldre killar? Har du cam?

När Linn svarar undvikande kommer nästa fråga:

– Har du inga bilder i mobilen?

Flera av männen har inga problem med att visa upp sig själva i webbkameran. En man som ständigt ändrar sin signatur och som är nästan dubbelt så gammal som Linn filmar sitt skrev och sin nakna mage. Han visar även sitt ansikte och slutar aldrig tjata om att Linn ska ”visa brösten”.

”Haft nån kille?”

37-årige Tommy i norra Stockholm undrar om Linn pratar snusk med sina andra kompisar och vill gärna ha en bild på den 13-åriga flickan. Han undrar också om hon ”haft någon kille än”. Signaturen Carl leder till en man som bor i utkanten av Stockholm, är gift och har barn.

Han undrar om Linn haft sex än. När svaret blir nej svarar Carl med en glad smiley:

– Det kommer.

Skapar en relation

Mats Andersson i Malmö har till yrke att jaga männen och lära sig deras tillvägagångssätt. Sedan utbildar han lärare, elever, poliser, socialtjänst och föräldrar hur de kan identifiera de farliga männen.

– De uppenbara snuskgubbarna fixar barnen själva. De farliga är de som tar sig tid att bygga upp ett förtroende och en vänskapsrelation med barnen och använder sig av den relationen för att få till stånd ett möte. De är ofantligt duktiga, tålmodiga och förslagna på att bit för bit borra sig in i barnens liv. Sedan slår de till.

Ännu inte olagligt

Att ”grooma”, det vill säga uppvakta, smickra, locka och pocka barn på nätet är inte olagligt. I alla fall inte ännu.

– Männen vet om det och det är därför de kan känna sig så trygga, säger Mats Andersson.

I flera länder, bland annat Norge, Kanada och Storbritannien, finns det grooming- lagar som förbjuder vuxna att ta kontakt med barn i sexuellt syfte. De personer i Sverige som har dömts för att ha jagat barn på nätet har träffat dem i verkliga livet och våldfört sig på dem.

Lurade till sig sex med 60 småflickor

Alexandramannen Atheer Al-Suhairy dömdes till tio års fängelse.
Alexandramannen Atheer Al-Suhairy dömdes till tio års fängelse.

Ett av de mest kända svenska groomingfallen är Alexandramannen Atheer Al-Suhairy, som 2006 dömdes till 10 års fängelse för att ha lurat till sig sex med ett 60-tal småflickor. Kontakterna knöts på internet via den fiktiva tjejen ”Alexandra”, som i månader ställde sig in hos barnen.

För mindre än ett år sedan dömdes en 38-årig man från Malmö till två och ett halvt års fängelse för utnyttjande av barn för sexuell posering. Han chattade under ett års tid med ett drygt tio-tal flickor, några så unga som 11 år, och övertalade dem att ta och skicka sexuella bilder på sig själva till honom. Mannen dömdes även för sexuellt övergrepp på barn och sexuellt ofredande.

Publicerad: