Kan explodera när som helst

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Invånarna i Anchorage, Alaska, förbereder sig för den fruktade katastrofen

Foto: Al Grillo/AP

Vulkanen Mount Redoubt i Alaska kan explodera när som helst varnar lokala forskare.

De boende i närområdet förbereder sig nu för den förestående katastrofen.

Försäljningen av skyddsutrustning har tagit fart på allvar, rapporterar AP.

Forskare från Alaskas vulkanobservatorium har kartlagt jordbävningar under det 3 110 meter höga berget som ligger omkring 16 mil sydväst om den amerikanska staden Anchorage.

Invånarna i Anchorage-området har nu börjat köpa på sig skyddsmasker och ögonskydd.

Berget sväller

Forskarna har studerat magmafloderna under vulkanen och sett flera tecken på ett förestående utbrott. Det som oroar vetenskapsmännen är att det förekommit flera mindre jordbävningar den sista tiden vilket leder till att berget sväller och mängden explosiva gaser ökar.

Den femte november uppmärksammade forskarna utsläpp nära Mount Redoubts topp.

Då höjdes varningsnivån från grön till gul och under söndagen i förra veckan höjdes beredskapen till orange som är stadiet precis innan ett utbrott.

– Det är ett mycket skrovligt berg. Det är inte samma sorts aska som man hittar i botten på en vedbrasa, säger John Power, vid observatoriet.

Exploderar och häver ut aska

Till skillnad från vulkanerna på Hawaii brukar inte Alaskas vulkaner spruta ut lava. I stället brukar de explodera och kasta aska 15 kilometer upp i luften.

De vassa bitarna kan skada huden, ögonen och andningsvägarna. Framförallt unga människor och äldre med andningssvårigheter kan fara illa.

Det är också potentiellt dödligt för alla som befinner sig i luftrummet.

Motorerna dog på passagerarplan

Den 15 december 1989 exploderade Redoubt och kastade aska 24 mil utanför berget. Stoftete fastnade i motorerna på ett KLM-plan med 231 passagerare. Samtliga motorer slogs ut och planet sjönk mer en tre kilometer till 4 050 meters höjd innan piloterna åter lyckades få igång det.

Publicerad: