En amerikan, en rumän och en president

Här är årets Nobelpristagare

En vinnare är en president som precis skickat 30 000 soldater till Afghanistan.

En annan pensionerade sig 1986 och gav sig av på en 17 år lång seglats.

Här är årets Nobelpristagare.

De är en brokig skara, årets Nobelpristagare.

För första gången är så många som fem av tolv kvinnor, ett rekord i Nobelsammanhang. Och för första gången är en av ekonomiprisvinnarna just en kvinna.

Elinor Ostrom, 76, från Los Angeles, som får priset tillsammans med Oliver E. Williamson för deras analys av ekonomisk organisering, säger själv om vinsten:

– Vi har redan trätt in i en ny era där vi förstår att kvinnor är kapabla till stort, vetenskapligt arbete. Jag tycker att det är en ära att vara den första kvinnan att få priset, men jag tror inte att jag blir den sista.

"Inte säker på att jag förtjänar det"

Årets mest omdiskuterade vinnare är utan tvekan president Barack Obama. Han kommer att ta emot Nobels fredsmedalj en dryg vecka efter att ha trappat upp kriget i Afghanistan och skickat dit ytterligare 30 000 soldater.

Många är de som inte alls förstår varför han ska få Nobelpriset. Obama har själv sagt att han inte är säker på att han gjort tillräckligt för att få det:

– Ärligt talat, jag är inte säker på att jag förtjänar att vara i sällskap av dem som fått detta pris.

Gav sig av til sjöss

George Smith, en av pristagarna i fysik, är egentligen pensionerad sedan 1986. Då packade han och hans hustru ner allt de ägde, tog segelbåten och gav sig ut på haven. Tanken var att de skulle vara borta i tre år. Men tre blev 17.

– Ja, vi sålde våra hem och gav oss ut till sjöss. vi sparade vår sommarstuga för att ha en bas kvar i USA, säger George Smith till Sveriges Radio.

Nu får han tillsammans med Willard Boyle pris för bildsensorn CDD som de uppfann redan 1969 och som i dag används i digitalkameror.

Snabbguide till årets vinnare:

Medicin: Amerikanerna Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak. Löste löste gåtan om hur celler kan dela sig utan att kromosomerna blir kortare. En upptäckt som har betydelse för människans liv och hälsa.

Fysik: Charles Kao, George Smith och Willard Boyle delar på priset för att de alla tre på sitt sätt hjälpte till att bygga IT-samhället. Kao får priset "för banbrytande insatser angående ljustransmission i fibrer för optisk kommunikation". Smith och Boyle för bildsensorn CDD som i dag används i digitalkameror. Kuriosa: Willard Boyle kommer ha drottning Silvia som bordsdam.

Kemi: Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz och Ada E. Yonath. De får priset för sina studier av när ribosomer (enzymer i cellerna) omvandlar informationen i DNA till liv. Alla tre har arbetat med en metod som kallas röntgenkristallografi. Kuriosa: Ada E. Yonath får svenska kungen som bordskavaljer under Nobelbanketten.

Litteratur: Herta Müller. Den tyskrumänska romanförfattaren var storfavorit och fick även priset. Hon belönas för att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap." Lästips från Aftonbladets kulturredaktion: "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv".

Fredspriset: Barack Obama. USA:s 44:e president är årets mest omdiskuterade vinnare. Obama kommer att ta emot Nobels fredsmedalj en dryg vecka efter att han trappat upp kriget i Afghanistan. Kuriosa: Obama har tackat nej till att träffa både den norska och den svenska kungen i samband med att han ska ta emot sitt fredspris.

Ekonomi: Elinor Ostrom och Oliver E. Williamson. De delar priset för "sina analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter". I lekmannatermer betyder det att de kunnat belägga att man genom utökat samarbete, som rymmer möjlig- heter både till belöning och bestraffning, kan få resurser att räcka längre

Publisert: